Terviseamet hoiatab: ettevaatlik tuleb olla ka rabarberi söömisel (2)

Anna-Liisa Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rabarber.
Rabarber. Foto: www.flickr.com

Terviseamet meenutab, et kuigi kevadel aedades vohav roheline kraam on suures osas tervislik, tuleb siiski olla ettevaatlik. 

Praegu veel kestab aeg, kus kõik roheline, mis maa seest võrsumas, tekitab soovi see kohe ära süüa. Enamik ongi seda väärt, aga mitte kõik, seisab Terviseameti Facebooki-lehel.

Näiteks rabarber, me teame, on väga hea, aga ainult noored varred. Lehtedesse tuleks ettevaatlikumalt suhtuda. Tõsi, väike kogus rabarberi lehti supi maitsestamiseks on täiesti lubatud, aga päris kindlasti ei tohi neid kasutada smuutide, pestode valmistamiseks, kuna leht on sellel taimel äärmiselt maksatoksiline. Mürgistusteabekeskusel on juba teada juhtum, kus rabarberi lehe söömine lõppes haiglaraviga. 

Sama ettevaatlik tasuks olla ka suvaliste maa sees leiduvate juurikate toiduks tarvitamisel, eriti siis kui loodusõpetuse tunnid ei ole kunagi kuulunud teie lemmikainete hulka, seisab lehel. Nii sai mürgistuse infoliin 16 662 kõne, kus võilillejuurika pähe tarvitas perekond kaebuste järgi hinnates ilmselt hoopis karumustika juuri. 

Sel kevadel aga oli lastehaiglas tütarlaps, kes enda teadmise järgi korjas toiduks karulauku, ent kujunenud tervisekaebused viitasid tegelikult piibelehele.

Enne taimede korjamist ja nende sööma hakkamist uurige täpsemalt nende välimust ja toimet! Häda korral või isegi üksi kahtluse olemasolul vali mürgistuse infoliin 16 662, kus teie kõnedele vastatakse ööpäev läbi.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles