5 nutikat nippi, kuidas kodu kuumal ajal jahedana hoida

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laps ja ventilaator.
Laps ja ventilaator. Foto: www.flickr.com

Kuumalaine pole meil veel küll käes, kuid pärast pikka jahedaperioodi on ilm harjumatult soe ja palavaks muutub tasapisi ka siseruumides. Kuidas jahutada, kui konditsioneeri pole?

Lahendusi on palju ja erinevaid, hästi toimivad aga need 5 nõuannet.

1. Rulood alla

Vähemalt 30 protsenti soovimatust kuumusest jõuab koju akende kaudu. Kui lased kuumal päeval alla rulood ja tõmbad ette kardinad, ja seda kohe hommikust peale, hoiad kodu märkimisväärselt jahedamana.

2. Uksed-aknad kinni

Kuigi sooja ilmaga kipume me automaatselt aknaid avama, oleks neid targem kogu aeg kinni hoida - sedasi ei pääse kuum õhk õuest tuppa ja ruumid püsivad jahedamana.

3. Ventilaatorid tööle

Kui su köögis ja vannitoas on sundventilatsioon, pane need tööle. Sedasi liigub õhk tuulevaiksel kuumal päeval sinu elamises veidikenegi.

4. Lase ööõhk tuppa

Öösiti maga kindlasti lahtise aknaga, kui vähegi võimalik. Jahe öine õhk jahutab tuba ja värskendab olemist. 

5. Ära kasuta küpsetusahju

Päevadeks, mil ilm on kuum, kavanda söögid, mis ei vaja küpsetusahju. See kütab omakorda lisaks ja elamises võib minna talumatult palavaks. Eelista salateid ja kiireltvalmivaid roogasid. 

Lisaks: kui tead, et oled suvel alati palava elamisega kimpus, tasub pikemas perspektiivis mõelda majaümbrusse kiirekasvuliste puude istutamisele, mis pakuksid hädavajalikku varju. 
Samuti tasuks kaaluda tumeda katuse heledaks vahetamist. 
Kaaluda võib ka spestsiaalseid aknakleebiseid, mis takistavad päikesel tubade kuumutamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles