Kas sinu aias juba kasvab see tõeline võlutaim?

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaunis nurmenukk: tõeline C-vitamiini pomm.
Kaunis nurmenukk: tõeline C-vitamiini pomm. Foto: Toomas Huik

Nurmenukku, seda Eesti kevadsuvede levinud külalist, peetakse juba ammustest aegadest tõeliselt maagiliseks taimeks - küll valmistati temast armujooki, samuti pidi ta eemal hoidma soovimatuid külalisi.

Skandinaavia muitsetes saagades on nurmenukud viljakuse- ja armastusjumalanna Freya (Freyja) võtmed. Selle noore, ilusa, hurmava jumalanna kaelaehteks on vikerkaar, mille talle sepistasid gnoomid (mäe- ja maavaimud). Seal, kus vikerkaarekee maad puudutab, varisevad temalt maha kuldsed võtmed ja muutuvad kollasteks nurmenukkudeks. Teise pärimuse järgi olid need tärganud paradiisivõtmed, mis Peetrus maale pillas.

Nurmenuku imettegevasse jõusse uskusid ka vanad keldid ja gallialased. Druiidid (preestrid) käisid taime korjamas suure saladuslikkusega ja spetsiaalsete rituaalide saatel. Druiidide kuulsa armujoogi filtra koostisosana kasutati nurmenukumahla, millesse veel lisati raudürti, mustikat, sammalt, nisu, ristikut ja mett. Taimed korjati vahetult enne kuu loomist, jooki keedeti südaööl ja noored preestrinnad pidid kuni keemiseni jooki soojendama ka oma hingeõhuga. Filtrat peeti kõikvõimsaks, piisas mõnest tilgast sissevõtmisest, et puhkeks palav armastus selle vastu, kes jooki andis.

Mõnel pool Saksamaal nimetatakse nurmenukku abieluvõtmeks. Usuti, et see neiu, kes lihavõtte ajal esimesena selle lille leiab, saab sel aastal tingimata mehele. Samuti kasutati kuivatatud lilli närve tugevndava tee koostises ja segati veini juurde.

Taani pärimuse järgi on nurmenukk nõiutud haldjas ehk elf. Kord lubas valitsejanna elfi maa peale käima, seal armus ta ühte surelikku noormehesse ja unustas oma kodumaa hoopiski. Karistuseks muudeti ta nurmenukuks, noormees aga anemooniks. Nüüd hakkavad nad varakult koos õitsema ja koos ka varakult surevad.

Inglismaal on palju kauneid muinasjutte, mis räägivad, et nurmenuku kroonlehtedes elavad tillukesed feed ja gnoomid (feed on keltide mütoloogias naissoost õnnetoovad loodusvaimud, kes elavad allikate ääres ja koobastes ning neil on võime end muuta nähtamatuks, inglased on neid vahel nimetanud ka fairy'deks). Kuuvalgetel öödel arvatakse sealt kostvat nende nõiduslikult kaunist laulu, nad kiidavad ja tänavad lille, et nad vihma ja halva ilma puhul võivad selle õitesse varjuda. Just selle müüdi tõttu olid suhkrustatud nurmenukuõied seal vanadel aegadel hinnatud tordikaunistused.

(Allikas: Hansaplant, Eesti Loodus)

Kuid nurmenukk on teretulnud ka meie toidulaual: temast saab valmistada maitsvat salatit, vaata retsepti Nami-Namist. Samuti saab kuivatatud nurmenukuõitest teed teha, see peaks aitama mitmete tervisehädade korral.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles