Kuus nippi, kuidas umbrohuga võideldes võitjaks jääda

Anna-Liisa Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peenrad.
Peenrad. Foto: www.flickr.com

Umbrohi – iga aedniku suvine nuhtlus. Kuidas ometi see lõputu võitlus ükskord kas või osaliselt võita?

Kevade esimesed rohimised mööduvad alati lenneldes, sest mõnus on kättpidi mullas sonkida. Aga mida aeg edasi, seda tüütumaks ülesanne muutub. Portaal FineGardening oskab soovitada kuut suurepärast nippi, mille abil rohimismured igaveseks unustada saab. Enne aga, kui nippide lugemise kallale asud, tasub aru saada, et iga umbrohuliblet pole vaja paaniliselt üles nokkida – las ta olla.

Kaeva minimaalselt

Paljud on harjunud peenraid rohima, abiks väike aiakühvel, millega umbrohujuuri pinnale kergitatakse. Sellest peaks loobuma. Pidevalt maapinda sonkides lood suurepärase võimaluse umbrohutaimede arenguks – pehme kobestatud pinnas meeldib umbrohuseemnetele väga.
Seega kaeva vaid siis, kui vaja, ja kata üleskaevatud pind istutatava taime või multšiga.
Muru sees kasvavate umbrohutaimede juured lõika terava noaga läbi selle asemel, et neid välja kaevata.

Multš

Vana tõde: multš hoiab pinnase niiske ja jahedana ning takistab umbrohutaimede arengut. Orgaaniline multš pakub peavarju paljudele putukatele, kes hävitavad umbrohuseemneid. Multšikihi paksust peab kontrollima ja vajadusel kohendama: see peaks olema ei rohkem ega vähem kui viis sentimeetrit paks.
Kui umbrohi ikkagi multšikihist läbi tungib, kata vana kiht papi või ajalehega ja pane uus multšikiht selle peale. Nii sureb juba tekkinud umbrohi ja uut ei teki.

Rohi, kui selleks on sobiv aeg

Parim aeg rohimiseks on pärast vihmasadu. Eriti hästi sujub see töö, kui varustad end vana kahvliga, mis hõlbustab umbrohu väljatirimist. Kuivast mullast on umbrohtu märksa raskem kätte saada.

Võta pead maha

Kui umbrohi kasvab kohas, kust sa seda mingil põhjusel välja ei saa tõmmata, võta tal lihtsalt pea maha nii, et ta seemneid ajada ei saaks. Umbrohud tagasilõikamist eriti ei armasta, see võtab neil elujõudu vähemaks.

Istuta tihedalt

Kui lillepeenrad on tihedalt täis istutatud, ei jää seal umbrohule lihtsalt ruumi. Ära ole liigselt kinni soovituslikus istutuskauguses: sellest võid julgelt umbes 25 protsenti maha võtta.

Kasta taimi, mitte umbrohtu

Kui kastad peenraid, püüa kasta täpselt taime, mitte mullapinda selle ümber. Taimede juurde saab paigutada ka kastjad, millest taimed vähehaaval vett imeda saavad, nii saab vajaliku vedeliku kätte taim, mitte umbrohi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles