Kaunis ja kasulik lavendel

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lavendel.
Lavendel. Foto: Vida Press

Lillakate või lillakassiniste õitega lavendel pole mitte ainult kaunis ja hästi lõhnav, vaid ka kasulik taim.

Foto: Vida Press

Lavendli perekonda kuulub 28 liiki, mis kasvavad looduslikult peamiselt Vahemeremaades ning Kanaari saarelt alates kuni Pakistani ja Indiani. Lavendlid on kahe- kuni mitmeaastased rohttaimed, väikesed poolpõõsad või põõsad, õied väikesed, sinised ja lillad või roosad. 

Foto: Vida Press

Lavendikasvatuse poolest on üle ilma kuulus on näiteks Prantsusmaa piirkond Provance, kaunist lavendlipõldude galeriid saad vaadata siit.

Maailmas ilmselt tuntuim on helelillade õitega prantsuse lavendel, populaarne ürdiaiataim Kesk- ja Lõuna-Euroopa riikides. See väga dekoratiivne püsik on külmaõrn, vajab kuivemat lubjarikast mulda ja päikeselist tuulevaikset kasvukohta. Lavendlile meeldib vett hästi läbilaskev pinnas.

Värskeid noori võrseid saab kasutada rohelistes salatites, suppides, praetud kala ja liha juurde. Ravimtaimena on lavendel nõrgalt rahustav, korrastab seedimist ja vähendab spasme. kuivatatud õisi saad kasutada koitõrjeks, pesu lõhnastamiseks.

Lillakassiniste õitega püsik tähklavendel on Eesti aedades sage külaline, vajab päikesepaistelist sooja kasvukohta ja kuiva lubjarikast mulda, talvel tahab taim katmist. Lavendlid taluvad ka väga hästi pügamist.

Lavendlid on ilusad, rikkalikult õitsevad poolpõõsad, mis sobivad kiviktaimlasse, kuivmüüridele, nõmmeaedadesse, kääbushekkideks ja ääristaimedeks. Nad on ka kaunid ja kasulikud kaaslased näiteks roosipeenras - lavendlilõhn meelitab ligi liblikaid, kuid peletab näiteks lehetäisid ja nälkjaid, samuti on lavendlilõhn sääskedele vastumeelt. Nii et jaaniõhtul tasub pidulaud katta lavenditaimede lähedusse või pihustada lavendlilõhnaga kehahooldustooteid nahale, siis ei tule tüütud putukad sind kiusama.

Lavendlit on ajast aega peetud armastuse, süütuse, puhtuse ja pühendumuse sümboliks, sestap põimitakse seda tihti näiteks pulmakimpudesse. Samuti arvatakse, et lavendel tähistab väärikust, elegantsi ja naiselikkust. Aroomiteraapias on lavendel üks hinnatumaid komponente, just oma rahustava toime tõttu.

(Allikas: Hansaplant, Aiasõber.ee jt)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles