Kõige olulisem asi, mis aitab saada unelmate kodu

Kristel Trell
, Kodu.postimees.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uusarendus Valgevase 9b
Uusarendus Valgevase 9b Foto: KV.EE

Korterit ostma hakates ei pea sa sugugi leppima juba olemasolevate lahendustega - võimalus on osta korter veel enne, kui kopp kortermaja ehituseks maasse lüüakse. Nii saad olla kindel, et su kodu kujundatakse just sinu ja su pere vajadustele vastavaks.

«Kodu puhul on üks äärmiselt oluline asi, mis määrab kõike - kas mahume sinna oma asjadega ära, kas meil on seal hea olla ja elada - see planeering. Oluline on osta korter ehituse sellises faasis, kus selle planeeringusse on võimalik sekkuda ja kaasa rääkida,» toonitab sisearhitekt Aet Piel.

Kindlasti soovitab ta aga planeerimisel võtta appi spetsialisti. «Kui väheste kogemuste ja teadmistega inimene teeb ehitajale ettekirjutusi, võib ümbertegemine minna pärast väga keeruliseks ja kalliks,» hoiatab ta. «Korter tuleks kujundada funktsionaalseks just vastavalt oma vajadustele - näiteks millised peaks olema panipaigad, ruumi loogilisus, paigutus, kulgemine ja käiguteed.  Minu jaoks on samuti oluline atraktiivsus - ka väike korter võib olla vägagi atraktiivne,» räägib ta.

Tundub, et enamik uue korteri ostjaid on seda soovitust unelmate kodu saamiseks kuulda võtnud - Liven Kinnisvara partner ja investorsuhete juht Andres Aavik rääkis konverentsil «Kuhu liigub Eesti kinnisvaraturg?», et kinnisvaraarenduses on järjest suurem rõhk eelmüügil. Tema sõnul nõuavad pangad olenevalt eluhoone projektist kuni 50 protsendi korterite eelmüüki.

«Tänapäeval on kinnisvara uusarenduste puhul eelmüük ja sellega kaasnevad notariaalsed müügilepingud saamas igapäevaseks,» kinnitab ka LVM Kinnisvara juht Ingmar Saksing, kelle sõnul on põhjuseks just ostjate soov oma kodu kujundamisel kaasa rääkida.

«Kui varasemalt ehitati maja valmis ja oodati kliente seda vaatama-ostma, siis täna tutvustatakse hoonet näidiskorterina ja/või virtuaalsete lahenduste abil, sõlmitakse korterite müügilepingud ning kui on selge, et ostjaid on piisavalt, ehitatakse maja valmis,» selgitab Saksing. «Varasemalt olid kinnisvara ostjad vähem valivad – oluline oli hind ja kiirus, millega vara osta saadi,» nendib ta.

Saksingu sõnul on ka praegu jätkuvalt neid arendajaid, kes hakkavad ehitama ja seejärel tegelevad müügiga. «Eesti turul on täna erinevad lahendused, kuid prognoosin, et aasta või hiljemalt kahe jooksul saab eelmüük uusarenduste osas standardiks. Täna juba väga selgelt enamus tegeleb eelmüügiga ning see on kasvav trend.»

Põhjamaades on eelmüük tavapärane

«Korterite eelmüük on väga kindlate põhimõtete järgi ülesehitatud protsess. Põhjamaades on see igapäevane ja tavapärane tegevus. Eestis hakati eelmüügi teemat rakendama ennekõike selleks, et kõigi osapoolte huve arvestada ja riske maandada,» selgitab Saksing.

«Korteri või maja eelmüügi puhul on nagu uue automudeliga, mis veel poes ei ole – näed demo, tellid ja siis saad kätte. Samas on neid, kellele meeldib teistmoodi, kes peavad saama ise enne käega katsuda ja proovida,» räägib ta. Protsess on seotud ka sellega, kas turg selle toote vastu võtab või mitte. Saksingu sõnul kestab eelmüügi periood kortermajade puhul reeglina ühe aasta, eramajade puhul pool aastat.

«On ka projekte, mille eelmüük kestab 2-3 aastat - mida eksklusiivsem projekt, seda pikemalt eelmüük toimub. Ehitust alustatakse teatud eelmüügi protsendi täitumise puhul ja ostjat teavitatakse ehituse algamisest. Siis on tal piisavalt aega, et vajadusel oma olemasolevat korterit müüa,» räägib Saksing. «Oluline on teada, et ostja ja arendaja vahel sõlmitakse notariaalne müügileping. Lepingus on kirjas, millal ehitusega alustatakse, millal hoone valmis saab ja fikseeritakse kõik tingimused, õigused ja kohustused. Üldine tava on see, et 10% korteri hinnast tuleb tasuda lepingu sõlmimisel ja 90% siis, kui võtmed kätte saadakse.»

«Eelmüügi puhul käib protsess nii, et ostja sõlmib müügilepingu ja maksab ära kokkulepitud summa, mis hoiustatakse notari kontol. Ostja kasuks seatakse eelmärge kinnistusraamatusse ja raha ootab seda hetke, millal projekt ehk ehitus algab. Ainus risk on see, kui projekt ei alga, siis saab ostja raha tagasi. Kui projekt algab, siis raha kantakse notari kontolt arendajale edasi,» selgitab Saksing tehingu juriidilist poolt.

Saksingu sõnul on enne ehitust paremad hinnad kui ehituse ajal ja pärast, kui maja juba kerkinud. «Loomulikult sõltuvad need projektist ja ajastusest, kuid tavapärane on see, et enne ehituse algust on hind 10-20% soodsam ja aja kulgedes hind kasvab. See on kindlasti ka üks oluline põhjus, miks tasub eelmüügiprotsessis olevat korterit osta.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles