Fotod: Pirital ootab omanikku unikaalne suvitusvilla

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinnas Pirital, Kalevi jahtklubi lähedal Purje tn.4 ootab uut ja hoolitsevat omanikku kaunis kunagine suvitusvilla.

Foto: KV.EE

Kaunis kahekorruseline, 241m2 suurune suvitusvilla on 20. sajandi alguse puitarhitektuuri silmapaistev näide. Kuulutuse kohaselt ehitati maja 1909. aastal eesti klaverimeister Jaan Olbreile, 1939 a. asus majas Eesti Politseiametnikkude Kogu. 

Pirita mereäärne piirkond omandas varem suvituskohana populaarse Kadrioru kõrval 20. sajandi algul nn. supelsakste seas üha parema maine. Sellega seoses hakkasid seal varasemate suvemõisate kõrvale kerkima uued uhked villalikud elamud, mis algul olid mõeldud eelkõige suvitamiseks, peagi aga kohaldati alaliseks elamiseks. Säilinud hoonete hulgas on arhitektuuriliselt tasemelt üks silmapaistvamaid villa Purje 4.

Seesuguseid ohtralt kaunistatud puithooneid kerkis rohkem Narva-Jõesuus, Haapsalus, ka Tallinnas Kadriorus ja Nõmmel, Pirital vaid harvade eranditena. Hiljem on tsaariaegne kuurortlik hoonestus Pirital suurelt jaolt sootuks lammutatud, seda enam on väärtuslikud üksikud säilinud näited.

Suurem remont on majas tehtud 1980. aasta paiku seoses Pirital peetud olümpiaregatiga.  Hoone väliskuju on peaaegu täielikult algsena säilinud, v.a. idaküljele lisatud puukuur. Osa hoone välisvoodrit on välja vahetatud. 

Foto: KV.EE

Arhitektuursetest detailidest on säilinud osa ühekordseid veranda aknaid, kahest verandauksest on säilinud lõunafassaadil olev.  Villa ees on ümmargune, algupäraselt ilmselt purskkaevuga veesilm, mida kasutatakse käesoleval ajal lillepeenrana.

Vaata villa müügikuulutust portaalist kv.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles