Põhjus, miks tegelikult äsjaostetud riided tingimata läbi pesta tuleb

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pesu kuivatamine.
Pesu kuivatamine. Foto: www.flickr.com

See on tõsi: äsjaostetud riideid ei tohiks mingil juhul neid eelnevalt pesemata selga panna. 

Kuigi paljud inimesed arvavad, et põhjus peitub selles, et kõike poes pakutavat on suure tõenäosusega mitmeid kordi selga proovitud, pole see tegelikult sugugi peamine asi, mille pärast muretseda. Nimelt on kõik kangad, millest rõivaid valmistatakse, tugevate kemikaalidega töödeldud, ja hoopis seetõttu tuleks kõik esemed enne kasutusele võtmist läbi pesta, lisaks riietele ka näiteks voodipesu, õpetab Country Living.

Riideid ja kangaid töödeldakse kemikaalidega kahel põhjusel. Esimest korda puutub kangas kemikaalidega kokku siis, kui seda sobivasse tooni värvitakse. Teist korda saab valmis rõivaese kihi kemikaali peale enne, kui see tehasest maailma saadetakse: siis töödeldakse riideid hallitusvastase ainega. 

Kemikaalid, mida rõivatööstuses kasutatakse, võivad põhjustada allergiaid ja nahaärritust, osa neist on kantserogeensed. Selleks, et terviseprobleemide esinemise tõenäosust märkimisväärselt vähendada, piisab aga juba ühekordsest läbipesemisest. 

Läbi pesta tuleks kõik kangast esemed, mis on otseses kontaktis nahaga. 

Kas sina pesed riided enne kandmist läbi? 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles