Lugeja küsib: kas ma võin kortermajade vahel drooni lennutada?

Anna-Liisa Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Droon.
Droon. Foto: SCANPIX

Koduportaali kortermajas elav lugeja tunneb huvi, kas ta võib kortermajade vahel ja kohal lennutada drooni.

Küsimusele saab vastuse Lennuameti vastavasisulisest eeskirjast, kus seisab, et seaduse alusel võib Eestis drooni lennutada kuni 150m kõrgusel kellelegi ette teatamata, kui tegemist ei ole kontrollitava õhutsooniga. Kontrollitavas õhutsoonis peavad aga lennujuhid ohutuse tagamiseks olema teadlikud kõikidest kopteritest, lennukitest ja mistahes muudest lennuvõimelistest masinatest. 

Täpsustada tuleb aga, et näiteks Tallinn ja Tartu on lennujaamade läheduse tõttu tervenisti kontrollitavad tsoonid ning drooni lennutamiseks on vaja Lennuameti luba. 

Samas seisab Lennuameti lehel, et kontrollitav õhutsoon ei tähenda kaugeltki, et selles ei saa üldse droone lennutada.Nimelt senise kogemuse põhjal on loa taotlemisel harvad olukorrad, kus luba ei väljastata ning ka sel juhul on peamiseks põhjuseks liiga hilja esitatud taotlus või näiteks massiürituste toimumine. Loa taotlemisel on oluliseim, et lennujuhid teaksid, mis õhutsoonis toimub ning saaksid vajadusel lennutajatega ühendust võtta.

Rohkem infot täpsete ettekirjutuste kohta leiab SIIT! 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles