Kaunis galerii: esimese Eesti arhitekti majad Tallinnas

Kristel Trell
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Mart Kalm nimetab oma mahukas ülevaaates «Eesti 20.sajandi arhitektuur» Karl Burmanit esimeseks tõeliseks Eesti arhitektiks. Uus Maa Kinnisvarabüroo analüütik Risto Vähi on jäädvustanud Burmani loomingu käekäigu tänases linnapildis.

Kuigi Karl Burmani (1882-1965) esimene ja kuulsaim maja, rahvusromantismi peateoseks kujunenud spordiseltsi «Kalev» hoone on paraku tänaseks hävinud, ilmestab ta looming linnapilti ka täna ning rahvusromantismist sai arhitekti loomingu oluline märksõna - iseäranis paistab rahvusromantism silma Burmani kavandatud villades, millest paljud paraku küll ehitama jäid.

Foto: Risto Vähi

Burmanist sai aga ka suurte üürimajade projekteerija. «Suured  elamublokid kerkisid Kreutzwaldi tänava kanti, millest plaaniti teadlikult esinduslinnaosa kujundada,» kirjutatakse ülevaaates «Eesti 20.sajandi arhitektuur».

Foto: Risto Vähi

Burmani enda kodu asus alguses samuti tema enda kavandatud üürimajas: eriti dramaatiline ümara nurgaga majas Raua 39. Uhkelt troonib tänaseni kunagine Tatari 21b üürimaja. «Maja esinduslikku fassaadi ilmestavad rõdude kõrval laiad raamliistud ja tiheda ruudustikuga aknad. Igal korrusel on kolm viietaolist esinduskorterit,» vahendab ajaloolane Jaak Juske oma blogis.

Foto: Risto Vähi

«Alates 1913. aastast töötas Burman koos noore Riias õppinud ja Peterburis Mieritz-Gerassimovi büroos töötanud eesti arhitekti Artur Pernaga, kes romantiliselt tundleva Burmani kõrval  oli rahulikum loojanatuur. Ühistöö suurimaks tellimuseks kujunes Tallinna vanalinnas kvartalit läbiv kinoga elamukompleks Viru 4, Sauna 1, Väike-Karja 1,» kirjutatakse ülevaaates «Eesti 20.sajandi arhitektuur».

Foto: Risto Vähi

Jäädes enamjaolt siiski juugendile truuks, on Burman oma loomingus flirtinud ka funktsionalismiga: heaks näiteks sellest on Karu tänaval valminu korterelamu.

Foto: Risto Vähi

Mis võlub Risto Vähit Burmani loomingus? «Mina hindan Burmani juures tema julget lähenemist, suurlinlikkust ja oskuslikku vormikäsitlust. Näiteks temalikud põnevad aknad ja kaunistused,» räägib Vähi. «Burmani loomingusse on väga hästi suhtutud ning kõike on järgemööda korda tehtud. Viimati häviski tema loomingut sovetiajal, aga see mis pääses, on hästi hoitud ja isegi kui maja pole veel korras, siis omanikud-elanikud teavad, et see on väärtus,» rõhutab Vähi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles