Lapsed aeda: nutitelefoni asemele taimed

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsed ja aiandus.
Lapsed ja aiandus. Foto: Vida Press

Lapsevanemad, tähelepanu: andke lapsele nutitelefoni asemel võimalus hoopis taimede kasvatamisega möllata.

«Juba paariaastane laps võib vabalt taimede kastmisel aidata,» julgustab saksa aiandusekspert Anke Frank. «Kaheksa-aastasel pole aga mingi probleem väikses peenras ürte, sibulat või rediseid kasvatada,» leiab ta.

Frank soovitabki lapsel aiandus alustada pisikeset peenrakastist, kuhu külvata salatit, tüümiani või münti. Samuti võib laps aias kätt harjutada suhkruherneste või minitomatite kasvatamisel. Lilledest sobib näiteks Eesti taluaedade vana hea tuttav pelargoon, mis võib rikkalikult õitseda sügiskülmadeni, või siis päikest armastav portulak. Laste rõõmuks võib aeda sättida ka amplikorvis kuumaasikad, mida lapsed kasta saavad ja maasikate nosimise üle rõõmustavad.

«Lapse meeled saavad taimekasvatusprotsessis ergutust: ta näeb, kuidas vihmauss mulda kobestab, kuidas mesilane sumiseb, kuidas lill lõhnab. Pluss saab nautida oma kätetööd ehk maitsvad valminud viljad ära süüa,» räägib Frank.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles