«Kohalike kukeseente kõrval on juba mitmel pool metsades oma peanupud välja pistnud ka väikesed värsked puravikud, mida võib julgelt Eesti oma gurmeeseenteks pidada,» kinnitab Põhjaka mõisa kokk Märt Metsallik ning annab põneva retseptisoovituse, kus saavad kokku värsked metsaannid ja juust.
Põhjaka retsept seenehooaja alguseks: krõbe juustu-puravikuvorm
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juustu-puravikuvorm (kolmele)
Vaja läheb:
- 600 grammi puravikke
- 1 mugulsibul
- 150 grammi Epiima Gouda juustu
- 50 grammi võid
- 2 küünt küüslauku
- klaasike valget veini
- 200 grammi vahukoort
- värsket või kuivatatud tüümiani
- näpuotsaga soola ja musta pipart
Valmistamine:
Puhasta puravikud mullast ja tükelda suupärasteks tükkideks. Koori sibul ja tükelda suuremateks kuubikuteks. Prae pannil või sees puravikke umbes viis minutit, siis lisa sibul ning kuumuta kuni sibul on muutunud klaasjaks. Lisa segule näpuotsaga tüümiani, soola ning musta pipart.
Kalla pannile valge vein ning hauta umbes kümme minutit. Siis lisa vahukoor ning hauta segu kuni vahukoor on muutunud mõnusaks paksuks kastmeks. See võtab aega umbes 20 minutit.
Vala valminud segu ahjuvormi, kata Gouda juustuga ning küpseta ahjus 200 kraadi juures kuni juust on muutunud kuldseks ja krõbedaks.
Serveeri koos pohlamoosi ja röstsaiaga.