7 kiirekasvulist köögivilja, mida vabalt veel praegu külvata jõuad

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aiasaadused.
Aiasaadused. Foto: www.flickr.com

Mis siis, et kõik taimekasvatusega juba  kuid tagasi algust tegid: oled küll pisut hiljaks jäänud, aga neid seitset köögivilja jõuad veel muretult enne sügiskülmasid suureks kasvatada.

Redised

Otsi välja kiirekasvulised sordid ja külva seemned ruttu maha: kõige kiiremad sordid valmivad vähem kui kuua, nii et jõuad selle aastanumbri sees vaat et veel kaks korda redised suureks kasvatada. Pane aga tähele, et redis ei taha väga sooja kasvukohta, nii et kasvuhoonesse, kuhu oleme varakevadel harjunud rediseseemet külvama, ei peaks seda suvel siiski panema.

Salatilised

Kasvavad kiirest ja ka neid jõuad tõenäoliselt veel mitu korda kasvatada enne, kui külmad peale tulevad. Need, kes kevadel vara alustasid, teevad juba mitmendat korduskülvi: kõik eelnevad taimed on suureks kasvatatud ja söödud.

Spinat

Sooja sügise korral võid spinatit isegi augusti keskpaigas külvata. Söömisvalmiduse saavutavad spinati lehed 35 päevaga. 

Oad

Ube võid kasvama panna seni, kuni öökülmade eeldatava saabumiseni on vähemalt kaks kuud. Nad on kasvutingimuste suhtes üsna leplikud ja väga suurt sooja ei nõua.

Peet

Kui jõuad peedi mulda pista kuus kuni kaheksa nädalat enne öökülmasid, võid olla üsna muretu: maitsva saagi saad veel igal juhul.

Porgandid

Nendega on küll üsna tagumine aeg, sest porgand tahab vähemalt kümme kuni 12 nädalat kasvada saada. Kui  ruttu tegutsed, jõuad aga ühe peenratäie veel kasvatada küll.

Maitsetaimed

Peaaegu kõiki maitsetaimi jõuab kasvatada aastaringselt: külmal ajal lihtsalt tubastes tingimustes. Sea kööki sisse kast või paar, kus kasvatad alaliselt neid taimi, mida teie peres kõige rohkem tarvitatakse. 

Allikas: www.rodalesorganiclife.com

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles