11 suurepärast ideed, kuidas kujundada väga vähest hooldust vajav kaunis koduaed

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hooldusvaba lillekasvatus.
Hooldusvaba lillekasvatus. Foto: www.flickr.com

Iluaedadega kipub olema see mure, et tihti neelab nende korrashoidmine kogu vaba aja. Seepärast tasuks õueala kujundada selliselt, et see võimalikult vähe hoolt nõuaks.

Lahendusi, kuidas seda teha, on mitmeid. Vaata üle, ehk leiad ideid, mida enda koduski kasutada.

1. Loo mõnus õuetuba

Foto: www.flickr.com

Terrass või väliköök vähendab märkimisväärselt niidetavat murupinda aias ja on väga hea lahendus, kuidas aeda ühtaegu kaunilt ja praktiliselt kujundada. Pisikese aia puhul võib see ehitis võtta enda alla enamiku pinnast.

2. Näe piisavalt vaeva

Foto: www.flickr.com

Et hiljem tehtut hooldusvabalt nautida, tuleb iga asja rajamisel piisavalt vaeva näha. Kui rajad õuetuba või kivisillutisest käiguradasid, kanna hoolt, et kõik vajalikud etapid saaksid läbitud ja kõik ehitised piisavalt tugevad, et võimalikult kaua kestaksid ja vähe kõpitsemist vajaksid.

3. Multšitud peenrad

Foto: www.flickr.com

Kui sa ei taha poolt elu kummargil rohides veeta, tasub investeerida peenrakatetesse ja korraliku multšikihti, mis vähendavad umbrohu vohamist. Samuti hoiab multš mullapinda kauem niiskena ja kasta tuleb seetõttu vähem. 

4. Vali vastupidavad taimed

Foto: www.flickr.com

Et lilledel piltilikult öeldes kogu aeg kätt ei peaks hoidma, vali oma aeda taimed, mis on suhteliselt vastupidavad ja saavad endaga ise hakkama ka siis, kui sul pole aega pidevalt kasta ja rohida.

5. Kiviktaimla taimed

Foto: www.flickr.com

Kui kardad, et plaaditud õuealal hakkab plaatide vahel umbrohi vohama, paiguta sinna kiviktaimlataimi, mis on head ronijad, roomajad ja pinnakatjad. Plaatide kitsukesed, liivased vahed on paljudele neist suurepärased kasvukohad.

6. Vali sobiv muru

Foto: www.flickr.com

Kui su peres on lapsi või lemmikloomi, ära panusta kaunile inglise murule. Vali muruseeme vastavalt sellele, kuidas sinu kodus murupinda kasutatakse, nii saab see piisavalt vastupidav ja püsib ilus suurema vaevata.

7. Kaalu potitaimi

Foto: www.flickr.com

Kui peenra kallal nokitsemine pole sinu meelistegevus, kaalu lillede suurtesse pottidesse istutamist. Sääraseid potte meie kliimas küll talveks õue jätta ei saa, aga kui sul on vaba ruumi kasvuhoones või garaažis, kuhu lilled talvituma viia, saad nii kasvatada ka püsikuid.

8. Eelista klassikalisi taimi

Foto: www.flickr.com

Kui tahad olla kindel, et taimed meie kliimas vastu peavad ja vähe hooldust vajavad, eelista taimi, mis end ammuilma oma visadusega tõestanud on. Sissetoodud võõrliikide puhul on alati oht, et nad  ei ela talve üle, ja nende talveks kindlustamine tähendab sulle tublisti lisatööd.

9. Riisu sügisel lehti

Foto: www.flickr.com

Tundub, nagu tähendaks see just kõvasti lisatööd, aga tegelikult garanteerid endale nii selle, et ei pea kevadel rikutud muruga tegelema hakkama.

10. Kaalu kunstmuru

Foto: www.flickr.com

Kui sul on tegemist ridaelamutaguse kitsukese aiaribaga ja aia hooldamine tõesti üldse ei meeldi, tasub kaaluda kunstmuru. Sellest hooldusvabamaks minna ei saa.

11. Kogu vihmavett

Foto: www.flickr.com


Kõige lihtsam viis tagada, et kastmisvesi aias alati olemas on, on koguda vihmavett, nagu meil alati tehtud on. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles