Mis tähendab «elus» tatar? Miks on vaja niigi heade omadustega toortatart veel idandada? Kui eestimaine toortatar on hele, miks poes müüakse nii heledat kui pruuni tatart?
Retsept: tatrotto kuuele-kaheksale
Toortatar on muutunud meie söögilaual vägagi populaarseks. See tervisesõbralik tooraine on üsnagi igapäevane juba paljudes restoranides ja koduköökides. Toortatraretsepte avaldatakse ajakirjades, toortatraroogi valmistatakse televisioonis, õpetatakse tegema kokakoolides ja lasteaedades.
Lia Virkuse ja Nelly Vahtramaa uuest raamatust «Tatratoidud 2. Toortatratornidest küpsisetordini» leiad üle 30 uue põneva retseptiidee toortatrast, vastused eespool esitatud küsimustele ning palju häid nõuandeid toortatra idandamiseks, keetmiseks ja valmistamiseks.
Uuest raamatust pärineb ka tartrotto retsept, mis pakub põnevat vaheldust igale tartafännile. Head isu!
Tatrotto kuuele-kaheksale
Valmistamisaeg: 12 tundi toortatra leotamiseks + 1 tund punapeedi ahjus küpsetamiseks + 3 minutit praadimiseks.
Üllatavat maitseelamust pakkuvat pajarooga võib valmistada erinevate ahjus küpsetatud köögiviljadega (suvikõrvits, baklažaan, porgand jmt). Toortatra kerge pähklimaitse võib punapeeti sööma meelitada ka need, kes seda muidu ei armasta.
- 550 g toortatratangu
- 5 väikest punapeeti
- 1 l puljongit
- 4 sl külmpress-oliiviõli
- 20 g taluvõid
- 2 sibulat
- 5 küüslauguküünt
- 0,25 tl hakitud basiilikulehti
- 0,25 tl hakitud tüümiani
- 0,5 tl hakitud punet
- meresoola ja pipart
Koori punapeedid, lõika sektoriteks, maitsesta hakitud tüümiani ja punega ning nirista peale oliiviõli.
Küpseta peedisektoreid 200-kraadises ahjus umbes tund aega (vahepeal sega).
Haki sibul ja küüslauk. Sulata või (võid asendada ka oliiviõliga) ning prae sibul ja küüslauk läbi.
Lisa maitseained ja üle öö leotatud toortatart ning prae veel umbes 3 minutit.
Seejärel lisa järk-järgult puljong ja kuumuta läbi.
Lõika peedisektorid kuubikuteks ning sega koos hakitud basiilikulehtedega tatra sisse. Soovi korral lisa ka seeni.