Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Retsept: tatrotto kuuele-kaheksale

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Linda Pärn
Copy
Tatrotto
Tatrotto Foto: Ajakirjade Kirjastus

Mis tähendab «elus» tatar? Miks on vaja niigi heade omadustega toortatart veel idandada? Kui eestimaine toortatar on hele, miks poes müüakse nii heledat kui pruuni tatart? 

Toortatar on muutunud meie söögilaual vägagi populaarseks. See tervisesõbralik tooraine on üsnagi igapäevane juba paljudes restoranides ja koduköökides. Toortatraretsepte avaldatakse  ajakirjades, toortatraroogi valmistatakse televisioonis, õpetatakse tegema kokakoolides ja lasteaedades.

Lia Virkuse ja Nelly Vahtramaa uuest raamatust «Tatratoidud 2. Toortatratornidest küpsisetordini» leiad üle 30 uue põneva retseptiidee toortatrast, vastused eespool esitatud küsimustele ning palju  häid nõuandeid toortatra idandamiseks, keetmiseks ja valmistamiseks. 

Uuest raamatust pärineb ka tartrotto retsept, mis pakub põnevat vaheldust igale tartafännile. Head isu!

Tatrotto kuuele-kaheksale

Valmistamisaeg: 12 tundi toortatra leotamiseks + 1 tund punapeedi ahjus küpsetamiseks + 3 minutit praadimiseks.

Üllatavat maitseelamust pakkuvat pajarooga võib valmistada erinevate ahjus küpsetatud köögiviljadega (suvikõrvits, baklažaan, porgand jmt). Toortatra kerge pähklimaitse võib punapeeti sööma meelitada ka need, kes seda muidu ei armasta. 

  • 550 g toortatratangu
  • 5 väikest punapeeti
  • 1 l puljongit
  • 4 sl külmpress-oliiviõli
  • 20 g taluvõid
  • 2 sibulat
  • 5 küüslauguküünt
  • 0,25 tl hakitud basiilikulehti
  • 0,25 tl hakitud tüümiani
  • 0,5 tl hakitud punet
  • meresoola ja pipart

Koori punapeedid, lõika sektoriteks, maitsesta hakitud tüümiani ja punega ning nirista peale oliiviõli. 

Küpseta peedisektoreid 200-kraadises ahjus umbes tund aega (vahepeal sega). 

Haki sibul ja küüslauk. Sulata või (võid asendada ka oliiviõliga) ning prae sibul ja küüslauk läbi. 

Lisa maitseained ja üle öö leotatud toortatart ning prae veel umbes 3 minutit.

Seejärel lisa järk-järgult puljong ja kuumuta läbi. 

Lõika peedisektorid kuubikuteks ning sega koos hakitud basiilikulehtedega tatra sisse. Soovi korral lisa ka seeni.

Märksõnad

Tagasi üles