Eesti disainer: disaintoode olgu kasutajasõbralik

Eva-Lotta Kivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hobuste väikeseeria pääses tänavu Bruno tootedisani auhinna teise vooru.
Hobuste väikeseeria pääses tänavu Bruno tootedisani auhinna teise vooru. Foto: EESTI DISAINERITE LIIT

Järgmisel nädalal valitakse Disainiööl tootedisaini auhinna Bruno võitjad. Mis on ühe disaintoote puhul aga kõige olulisem?

Bruno žüriiliikme, disaineri ja EKA tootedisaini eriala professori Aivar Habakuke sõnul otsib tema võidutöödest eelkõige kasutajasõbralikkust.

Habakuke arvates on disaintoote puhul kõige olulisem see, et see oleks praktiline ja tooks inimesele kuidagi tulu: «Ka toote välimus on tähtis, kuid disaintoote puhul pööran ma eelkõige tähelepanu sellele, kas inimesel on sellega reaalselt midagi teha ja kas toode on kasutajasõbralik.» 

Disaineri sõnul hindab ta sellepärast kõrgelt just inseneritehnilisi tooteid. Tänavu pääses selles kategoorias teise vooru 11 toodet. Žürii pidas teise vooru vääriliseks näiteks personaalarvutit Solu, koduküttesüsteemi AirPatrol SmartHeat, koera GPS-jälgimisseadet Huntloc jne.

Tootedisainiauhinda Bruno antakse välja kolmes põhikategoorias. Lisaks inseneritehnilise toote kategooriale sai kandideerida veel parima elukeskkondliku toote ja parima elustiilitoote kategooriasse. Kokku esitati konkursile 156 toodet, mis on valminud viimase kahe aasta jooksul. Lisaks Habakukele kuulusid žüriisse veel Saksamaalt, Austriast, Portugalist, Itaaliast ja Soomest pärit disainerid.

Habakuke sõnul oli toodete läbivaatamine väga aeganõudev ja vastutusrikas töö. «Et midagi väärtuslikku kahe silma vahele ei jääks, tuli ikka väga tõsiselt kaaluda,» meenutab disainer. Mehe sõnul jättis tema esimesena konkurentsist välja tooted, mille loomisel oli tegeldud vaid esteetiliste otsingutega. «Toode võis olla küll ilus, aga kui see millegagi ei üllatanud, siis ta minu puhul valituks ka ei osutunud.»

Üldiselt arvab Habakukk, et väiketootmises on meie disainerid väga heal tasemel. «Meil on väga palju tuntud rõiva- ja moedisainereid. Ka nahkaksessuaarid on meil kvaliteetsed ja huvitavad,» ütleb ta. Kuna insenertehniliste toodete taga on terve meeskond, on see valdkond kahjuks avalikkusele pigem tundmatu.

Tänavune konkurss on eriline veel selle poolest, et välja antakse põhikategooriateülene tunnustus ehk elumuutva disaini auhind. Selle pälvib disaintoode, mis on kõige suurema mõjuga – aitab leida lahendusi kriisiolukordades või muudab kuidagi ühiskonda.

Habakuke sõnul ei ole veel kindel, et auhind välja antakse. «Kui žürii arvab, et mõni nomineeritud disainitoode on seda väärt, siis ta selle auhinna ka saab, aga kergekäeliselt me seda kindlasti ei anna,» kinnitab ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles