Tallinna ehitatakse liiga palju luksuskortereid

Eva-Lotta Kivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
City Residence.
City Residence. Foto: Viktor Burkivski

Viimasel ajal kerkib Tallinna järjest enam luksuskortereid. Kinnisvaraekspertide sõnul ehitatakse neid aga rohkem, kui tegelikult vaja oleks. 

Uus Maa kinnisvarabüroo analüütiku Risto Vähi hinnangul ehitatakse Tallinna liiga palju suure üldpinna ja kõrge lõpphinnaga kortereid, kuid tegelikult oleks vaja hoopis ühe-kahetoalisi kortereid, mille jõuab endale keskmine elanik pangalaenu toel soetada. «Palju ehitatakse luksuskortereid, millele turul tegelikult nõudlust ei ole,» selgitab Vähi.

Arco Vara elamispindade maakler Tiina Steinberg nõustub sellega, et luksuskortereid ostetakse vähem, kui neid ehitatakse, kuid oluline on vahet teha sellel, milline on luksuskorter ja milline on lihtsalt suure üldpinnaga korter.

«Mitme magamistoaga suuremaid kortereid vajavad lastega pered. Kui selline korter asub Mustamäel, ei ole tegemist luksuse, vaid tarbekaubaga. Luksuskorterite puhul on oluline asukoht – Tallinna kesklinn, Kadriorg, Pirita, Rocca al Mare või Nõmme. Need on olnud juba aastaid hinnatud elupiirkonnad, kuhu on ka rohkem panustatud,» selgitab Steinberg.

Naise sõnul on luksuskorterid kõrgemate lagede ja paremate vaadetega, neil võib olla mitu vannituba ja mitu WCd. Nende siseviimistlus on tavapärasest parem ja tehtud kvaliteetsemate materjalidega ning sellepärast on nende hinnatase keskmisest vähemalt ühe kolmandiku võrra kallim. Kui Tallinna kesklinnas maksavad uued korterid alates 2000 €/m2, siis luksuskorter maksab selles samas piirkonnas vähemalt 3000 €/m2. Kadriorus asuv Terase 16 penthouse maksab näiteks 3240 €/m2.

Steinbergi sõnul ostavad luksuskortereid pigem ettevõtjad kui oma ala oskustöölised ja tippspetsialistid: «Minu müüdud luksuskortereid on käinud vaatamas noored ja ettevõtlikud inimesed ning keskealised ettevõtjad, kes on jõudnud teatud elustandardini. Nad saavad seda endale lubada ja soovivad nüüd pisut elu nautida. On olnud ka neid ostuhuvilisi, kes on teeninud raha välismaal ning tahavad kodumaale naastes omale keskmisest paremat elukohta lubada.»

Endover Kinnisvara turundusjuhi Maarja-Linda Tauri sõnul ei ole neil luksusliku kaheksakorruselise äri- ja eluhoone City Residence’i korterite müümisel mingisuguseid probleeme olnud. «75 protsenti korteritest on juba müüdud. Müügis on veel ainult 22 korterit.»

Kui tavaliselt lähevad esimesena müügiks just odavamasse hinnaklassi kuuluvad korterid, siis Tauri sõnul oli City Residence’i majaga hoopis vastupidi. «Esmajärjekorras läksid müügiks just kõige suuremad ja kallimad korterid. Hind ei ole City Residence’i koduomanikule olulisim,» selgitab Taur.

Naise sõnul leidsid näiteks maja kõige kallimad, unikaalse sooja talveaed-rõduga korterid kõige kiiremini omaniku. Tauri sõnul võib sama tendentsi näha ka Endoveri Kalamaja uusarenduse (47B Loftid) puhul, kus kõige esimesena müüdi ära just suured eksklusiivsed korterid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles