8 sügistööd, mida kogenud aednikud kunagi tegemata ei jäta

Anna-Liisa Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lehtede riisumine.
Lehtede riisumine. Foto: www.flickr.com

Sügis pole kindlasti see aeg, mil korralik aednik rihma lõdvaks laseb. Tegemist tahavad veel paljud aiatööd, nii kokkuvõtvad kui järgmiseks kevadeks valmistuvad.

Mis on need aiatööd, mida üks õige aednik sügisel kunagi tegemata ei jäta, sellest räägib Birgit Jõgeva aianduskeskusest Hortes.

1. Lillesibulate istutamine. Selleks, et kevadel õitemeri tervitaks, tuleb vaeva näha sügisel. Enne kui maa külmub, tuleb mulda saada kõik kevadised sibullilled. Hea lillesibul on suur, tugev, kõva ja terve välimusega, see tähendab ilma vigastuste ning hallituseta.

2. Väetamine. Et taimed kasvaksid ja kosuksid, vajavad nad sügisel kindlasti väetist. Millise väetise valid, kas eelistad midagi looduslikku või mitte, see on sinu vaba valik. Pea meeles, et mitte kõike ei väetata ühtmoodi: näiteks puudele-põõsastele ei panda väetist tüve ümber, vaid võralaiuselt. Väetamiseks on paras aeg just septembris.

3. Saagikoristus. Täie hooga valmivad praegu õunad, ploomid ja muu taoline. Usin aednik koristab hoolsalt saaki. Oluline on tunda iga oma aias kasvavat sorti, et teada, millal on saagikoristuseks õige aeg.

4. Muru korrastamine ja muruseemne külvamine. Muru tuleb sügisel niita seni, kuni see kasvab, kasvamist võib see aga jätkata isegi kergemate miinuskraadidega. 
Sügis on ka hea aeg muruseemne  külvamiseks ja seda võib teha kuni külmadeni välja. Arvestada tuleb aga sellega, et niinimetatud talve alla külvatud muruseeme hakkab idanema alles kevadel.

5. Viljapuude hooldamine ja istutamine. Kui sügis on kuiv, tuleks viljapuid paar korda rikkalikult kasta, samuti väetada. Seejärel tuleb tüved talveks näriliste ja metsloomade ees kaitsta, selleks paigaldatakse tüvekaitsed.

6. Kindlasti tuleb õigel ajal katta külmakartlikud taimed ja varjutada need, millele tugev päike võib liiga teha. Selleks on paras aeg novembris või detsembris. 

7. Unustada ei tohiks ka riisumist, sest talveks lume alla kõdunema jäävad langenud lehed  ja mahakukkunud puuviljad kahjustavad muru. 

8. Kui pead peenramaad, tuleb see kindlasti sügisel labidalehe sügavuselt läbi kaevata. Kaevata tuleks kuiva mulda, märja või külmunud mulla kaevamine kahjustab selle struktuuri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles