Populaarne kriidivärv: kus ja kuidas seda kasutada (2)

Eva-Lotta Kivi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kriidijärv jätab mööblipinna matiks.
Kriidijärv jätab mööblipinna matiks. Foto: www.flickr.com

Ilmselt on paljud kuulnud sellisest imevärvist nagu kriidivärv. Uurisime, miks inimesed seda nii väga armastavad ning kus ja kuidas seda üldse kasutada. 

Vanaaegse mööbli austaja Kadri Vileni sõnul, kes on kriidivärvi kasutanud juba aastaid, seisneb selle võlu lihtsuses. «Pinda ei ole vaja enne värvimist karestada ega kruntida, kohe võib pintseldama hakata. Pärast värvimist tuleb värvikihile kanda vaid õhuke vahakiht ja veidike poleerida,» räägib Vilen. 

Naise sõnul võib kriidivärvi kasutada nii metallil, klaasil, plastikul, kangal, puidul, seinal kui ka põrandal: «Värv on väga hingav, seega ei pea seinu värvides näiteks kartma, et maja oma hingavuse kaotab.» 

Kriidivärv ei ole värvimaailmas tegelikult uus leiutis – Vileni sõnul on seda kasutatud juba aastakümneid: «Kriidivärvi armastavad ka hinnatud restauraatorid, sest see ei muuda mööblipinda läikivaks ja ebaloomulikuks, vaid hoopis matiks, andes mööbliesemele vanaaegse välimuse.» Naise sõnul on ka kriidivärvi eemaldamine kerge. «Kui võtta vaha maha, siis tuleb kriidivärv veega ära,» selgitab ta. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles