Põhjamaisest toidust ning sügisest inspireerituna toimus Stockmanni köögis taas kord Toidulabor, kus sel korral küpsetati ette antud koostisainetest õunakooke. Saltrestorani peakoka Vladimir Poskurnini retsepti järgi valmistas tagurpidi õunakoogi sous chef Marko Kaljend.
Tagurpidi õunakook ehk tarte Tatin
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tagurpidi õunakook ehk tarte Tatin
Saltrestorani peakoka Vladimir Poskurnini retsept
- 75 g mandlijahu
- 75 g nisujahu
- 1 muna
- 10 g soola
- 700 g õunu
- 100 g vaniljesuhkrut
- 50 g mett
- 150 g võid
- 1 tk jahvatatud kaneeli
- 1 tl piparkoogimaitseainet
- 100 ml Calvadosi
- Vaniljejäätis
Määri või ühtlase kihina vormi põhjale ja raputa peale vaniljesuhkur. Koori ja viiluta õunad ning lao vaniljesuhkru peale. Sega kokku nisujahu, kaneel, piparkoogimaitseaine ja mesi.
Taigna valmistamiseks lisa pehmele võile esmalt suhkur ja sega ühtlaseks massiks.Nüüd lisa muna, seejärel mandlijahu. Laota tainas õunte peale ja küpseta kooki 180-kraadises ahjus umbes pool tundi, kuni pind on kuldpruun.
Lase hetk jahtuda ja kummuta kook serveerimisalusele nii, et õuntega pool jääb pealmiseks. Serveeri koos jäätise ja Calvadosega.