Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Mida head kõrvitsast süüa teha? Maailma parim kõrvitsapirukas

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Kõrvitsapirukas.
Kõrvitsapirukas. Foto: Eva-Lotta Kivi

Kõrvitsapirukas on ameeriklaste ja austraallaste suur lemmik Halloweeni ja tänupühade ajal. Proovi sinagi see vürtsidega maitsestatud kõrvitsamaius järgi. 

Koogipõhi

  • 100g võid
  • 200 g jahu
  • 50g suhkrut
  • 4 spl vett

Täidis

  • pool kg kõrvitsapüreed (poole kg püree tegemiseks on vaja umbes üks kg tükeldatud kõrvitsat)
  • 2 muna
  • 500g kondenspiima
  • 1 spl kaneeli
  • veidike muskaatpähklit
  • näpuotsatäis soola

Sega omavahel suhkur ja jahu ja seejärel lisa külm või (kuubikuteks lõigatud). Haki see noaga ühtlaseks puruks ja lisa vesi. Sega taignaks. Muretaigent on hea teha näiteks suure vaagna või kandiku peal. Taignasse võib veel soovi korral lisada näpuotsatäis soola ja pool tl küpsetuspulbrit.

Kõrvitsast püree tegemiseks lõika kõrvits kuubikuteks (eemalda seemned ning koor) ning pane see nõrga kuumusega podisema (lisa potti ka veidikene vett). Kui kõrvits on pehme pehmeks, püreesta see kannmikseri või saumikseriga. Muideks, püree tegemisel läheb umbes 1/3 selle mahust kaduma, nii et pooleks kilogrammiks püreeks võid julgelt terve kilo kõrvitsat tükeldada.

Täidise tegemiseks sega suures kausis omavahel kõik täidiseks vajaminevad komponendid. Seejärel määri pirukavorm õrna võikihiga ning vooderda tainaga. Eelküpseta pirukapõhja 180 kraadises ahjus umbes 10 minutit. 

Vala täidis eelküpsetatud põhjale ning pista kook tagasi ahju, umbes 45 minutiks, kuni see pole enam seest vedel ning ääred on kuldpruunid. Lase koogil enne lõikamist veidike jahtuda ning naudi!

Tagasi üles