Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Tujutõstev toit: lame ahjukana

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Lame kana.
Lame kana. Foto: Ajakirjade Kirjastus

Juba lapsepõlvest mäletame, et lauale tõstetud toit võib tekitada nii rõõmu kui ka kurbust. Head tuju tekitavad need toidud, mis meile maitsevad ja mida me armastame, ning isu nende järele ei kao kuhugi ka aastakümnete möödudes – me teeme neid ikka ja jälle ja pakume neid ka oma lastele, andes nii retsepte edasi põlvest põlve.

Kristina Efferti uue kokaraamatu «Tujutõstvad toidud, mida armastame ja mille retsepte jagada põlvest põlve» valiku aluseks on tema enda kogemused pere- või tuttavate ringis pakutud toitudest, aga ka reisidel saadud kulinaarsetest elamustest.

Osa nendest retseptidest on naeruväärselt lihtsad ja nõuavad vähe aega, samas võivad teised olla hirmutavalt pika ettevalmistusajaga. Aga uskuge – see kõik on suurepärase tulemuse nimel. Avaldame raamatust isutekitajaks lameda kana retsepti.

LAME AHJUKANA

Neljale

Valmistamisaeg 1 öö kana marineerimiseks + 1 tund ja 50 minutit küpsetamiseks

  • 1,5 kg kana või broiler
  • 1 sl fariinsuhkrut
  • 0,5 tl Cayenne’i pipart
  • 1 tl viie pipra segu
  • soola
  • 800 g väiksemaid kartuleid
  • 3 suuremat sibulat
  • värskeid rosmariinioksakesi
  • külmpressitud oliiviõli

Maitseglasuur kanale:

  • 1 tl mett
  • 0,5 tl tšillipastat
  • sidrunimahla

Lõika kanal selgroog välja ja vajuta kana laiaks. Sega väiksemas kausis kokku suhkur, Cayenne’i pipar, viie pipra segu ja sool. Hõõru kana maitseseguga kokku, tõsta ahjuvormi, kata toidukilega ja aseta ööseks külmkappi marineeruma.

Teisel päeval tõsta kana külmkapist vähemalt 30 minutit enne küpsetama asumist toatemperatuurile. Lõika sibulad ratasteks või poolratasteks. Aja pannil õli kuumaks ja prae sibularattad kergelt läbi. Pese kartulid, tõsta need veega täidetud potti, aja vesi keema ja keeda 2–3 minutit. Seejärel kurna kartulid.

Kui küpsetad toitu samas ahjuvormis, milles kana marineerisid, tõsta kana korraks sellest välja ja kuivata vorm köögipaberiga. Lao kartulid ja sibulad vormi, puista peale rosmariinioksakesi ning kõige peale tõsta kana. Nirista kanale ja kartulitele veidi oliiviõli ning maitsesta kartulid soolaga. Küpseta 150-kraadises ahjus 45 minutit. Kontrolli kana valmidusastet, torgates kana kõige paksemast kohast tikukesega – kui väljavoolavad praemahlad on selged, on kana valmis.

Samal ajal kui kana küpseb, valmista maitseglasuur. Sega väikeses kausis mesi, tšillipasta ja sidrunimahl. Võta kana ahjust välja, pintselda nahk glasuuriga üle ja torka roog veel 5 minutiks ahju tagasi. Seejärel on kana serveerimiseks valmis.

Tagasi üles