Rasvaprotsent ja pastöriseerimisprotsess määravad vahu konsistentsi
Piimavahu konsistents ehk kas piim on sama kohev ning maitsev kui kohvikus sõltub piimas sisalduvast rasvaprotsendist ning pastöriseerimisprotsessist. «Kuigi piima rasvaprotsent on vahustamise juures oluline, siis on sellest veelgi tähtsam, kas piim on pastöriseeritud või mitte. Näiteks läheb toorpiim küll vahtu, kuid tekkinud vaht ei jää kuigi kauaks püsima,» lausub Aava ning lisab, et parim piim vahustamiseks on tavaline 2,5protsendiline pastöriseeritud lehmapiim. Sarnase konsistentsiga vahu saab ka mandlipiimast, riisipiimast ja sojapiimast, mille rasvasisaldus on nii-öelda tavapiima omast vähemalt kaks korda kõrgem, kuid tuleb arvestada, et ka kohv on sellevõrra rammusam. Eriti maitserikka piimavahu saab aga kookospiimast, milles rasvasisaldus on vähemalt 17 protsenti. Küllusliku piimavahu saab ka laktoosivabast piimast, mis on Eestis saadaval 1-3,5protsendilisena. «Laktoosivaba piim on tavaliselt kõrgkuumutatud, andes joogile veidi magusama maitse ning sobides seega ideaalselt kohvijookidesse,» toob Aava esile.
Kuigi kõrgema rasvaprotsendiga piima kasutades saab parema maitsega piimavahu, tekib seda vahustamisel koguseliselt vähem kui lahjema piima vahustamise puhul. Seega, kellele meeldivad suure vahumütsiga kohvijoogid, võiksid eelistada väiksema rasvasisaldusega piima või nii-öelda rasvatut piima. «Kokkuvõttes sõltub kõik kohvisõbra maitse-eelistustest – kellele meeldib tihke piimavaht, võiks eelistada kõrgema rasvaprotsendiga piima, kellele aga puhev, see lahja piima,» selgitab kohvimeister Aava.
Poes on eraldi müügil ka barista, cappuccino või latte piimad. Nii Eesti tuntuima kohvimeistri ja barista kui Saeco espressomasinate esindajate sõnul võivad need tunduda küll erilisemad, kuna neil on ametlik piimakohvi märge küljes, kuid tegelikkuses ei tee nad paremat vahtu kui täiesti tavaline piim. «Vahustamise juures on oluline, et piim oleks külm ja värske, kuid cappuccino või latte piimade puhul on enamasti tegemist kaua säilivate piimadega, mis ei vaja isegi külmutamist. Samuti on kõrgpastöriseeritud piimal vahustades väga spetsiifiline lõhn ning maitse,» seadis Aava nende piimade tervislikkuse ning vahustamiskõlblikkuse kahtluse alla.