Hõbelusika ehk Silverspooni gastronoomiakonkurss pani punkti pooleaastasele restoranide ja kohvikute hindamisele, kuulutades pärast kaheaastast pausi välja tänavused Eesti parimad söögikohad.
Söögikohtadele jagati Hõbelusika auhindu
Pidulikul auhinnagalal Swissótelis jagati restoranidele 2016. aasta Hõbelusika auhindu seitsmes põhikategoorias.
Fine dining'u klassi restoranidest võitis Hõbelusika auhinna Horisont, casual dining`u söögikohtade seas kogus kõrgema skoori Fabrik ja pererestoranidest valiti parimaks GoSpa. Hõbelusika vääriliseks rahvusköögi pakkujaks hinnati Cru, parimat Eesti kööki tasub otsida Farmist. Kohvikute seas võidutses Meistri Cafe Lyon.
Lisaks jagati Hõbelusika auhindu kolmes kõrvalkategoorias. Peakokkade seas kuulutati võitjapaariks Tõnis Siigur ja Mihkel Rand NOA Peakoka Poolelt. Parima teenindusega söögikohaks hinnati Horisont, ka parima taimetoidu pakkuja auhind läks Horisondile.
Hõbelusika konkursi tegevjuhi Marje Hallik-Wilsoni sõnul andis end tänavu konkursile hindamiseks üles rekordarv restorane ja kohvikuid üle Eesti – ligi sada.
Igas kategoorias jõudis finalistide sekka kolm söögikohta. Fine dining`u restoranidest hinnati finaalivääriliseks veel NOA Peakoka Pool ja Tchaikovsky, casual dining`u restoranidest Mix ja Tuljak ning pererestoranidest Lucca ja YliCool. Rahvusköögi pakkujatest valiti finaali ka Haku ja Argentina, Eesti köögi restoranidest Leib Resto & Aed ja D.O.M. Kohvikutest jõudsid kolme parema sekka veel Mahedik ja Gourmet Coffee.
Hindajate seas oli nii toiduproffe kui ka eri eluvaldkondade ja maitse-eelistustega inimesi, samuti sagedasi restoranikülastajaid, et hõlmata võimalikult suurt läbilõiget Eesti toidupublikust. 80 anonüümset kohtunikku täitsid 50 küsimusega hindamisankeedi ja edastasid selle otse audiitorfirma PriceWaterhouseCoopersi sõltumatule audiitorile.
Ürituse patrooniks on Eesti restoranimaailma grand old man Dimitri Demjanov.