Valio Eesti turundusdirektori Krista Kalbini sõnul on tark piirata suhkrutarbimist ka kodus ja teadlikult, olgugi et tootjad näevad aina enam vaeva ka toodetes suhkru osakaalu vähendamiseks. «Õnneks pakub loodus oma külluslikult laualt meile piisavalt magusaid saaduseid, mis aitavad rafineeritud suhkru osakaalu menüüs vähendada,» ütleb Kalbin.
Krista Kalbin tõi välja kaheksa moodust, kuidas vähendada suhkru kasutamist nii, et kook ei jääks nautimata, šokolaadiküpsis maitseks sama hõrgult kui vanasti ning hommikumüsli ei tunduks maitsetuna.
Kalbin soovitab järgmisel korral kooki küpsetama asudes proovida suhkru asemel kasutada üleküpsenud banaane. Viimased muutuvad valmides aina magusamaks, pakkudes tervislikku alternatiivi nii pühapäevastesse pannkookidesse, maitsestamata jogurtisse kui ka tavalise koogi taignasse.
Brownie ja müslibatoonide austajatele soovitavad toitumiseksperdid suhkru aseaineks madala glükeemilise indeksiga, mineraalidest tulvil ja ainevahetust kiirendavaid datleid. «Ideaalseks maitseelamuseks tuleb 200 grammi suhkrut retseptides asendada 150 grammi datlipüreega,» annab Kalbin nõu.
Aprikoosidest püree varustab keha kiudainete, C-vitamiini ja rauaga ning on imelihtne kodus valmistada. «Lisa püreed maitsestamata jogurtile või määri magusa moosi asemel täistera saiale. Lemmikküpsiste valmistamiseks kasuta 0,5 dl valge suhkru asemel 0,5-1 dl õunapüreed. Sellise tervisliku küpsise võid suhu pista ilma igasuguse süütundeta ka õhtul televiisorit vaadates,» kinnitab Kalbin.
Mesi on kõige populaarsem naturaalne suhkruasendaja, kuid tihti ei jõua see magus suutäis teetassist kaugemale. Puhas õiemesi on madala glükeemilise indeksiga, tulvil kasulikest antioksüdantidest ning ei ole raske südamele ega puusadele. Mesi on suhkru tervislik asendus lisaks teele ja kohvile ka hommikusmuutides, kookides, salatikastmetes ja naturaalsetes jogurtites.