Mis on kohupiimavärv ja kuidas seda ise kodus valmistada saab (1)

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ökokontori seinu katab kohupiimavärv.
Ökokontori seinu katab kohupiimavärv. Foto: Mihkel Maripuu

Looduslik värv on tervislik nii nende inimeste jaoks, kes seda kasutavad, kui ka nendele, kes värvitud pindadega ruumides elavad. Üheks tuntuimaks looduslikuks värviks on kohupiima- ehk kaseiinvärv. 

Kohupiimavärvi ehk kaseiinvärvi oma algsel kujul kasutasid meie esivanemad juba ürgajal. Kättesaadavatest valkainetest, ilmselt rinnapiimast või juba kodustatud loomade piimast ja verest kombineeritud esimesed värvained julgustasid inimesi looma esimesi hindamatuid teoseid. Sellest annavad meile tõestust varased koopamaalingud. 

Kaseiinvärv, ehk rahva seas rohkem levinud nimega kohupiimavärv, on vedel värvisegu, mis koosneb värvainest ja sideainest, milleks on kaseiinliimist saadav lahus ning oma iseloomult kuulub ta liimvärvide alla. Kaseiin on üks piima naturaalseid komponente. See on valmistatud kooritud piimast, mis seejärel muudetakse liimjaks kaseiiniks leelise abil. Oma nimetuse ongi ta saanud kohupiima tõttu, mis lubjaga segamisel tekitab liimaine.

Kohupiimavärvi saab valmistada ka kodus. 

Ühe liitri kohupiimavärvi valmistamise juhend:

Kallake nõusse 0,45 liitrit vett. Seejärel lisage koostisained (400 grammi kriiti ja 100 grammi kaoliini) ja segage mikseriga. Laske seista üks tund, aeg-ajalt mikseriga segades. 

Liimi valmistamine: Lahustage 10 g booraksit 30 ml kuumas vees. Lisage 250 g rasvata kohupiima ja segage ühtlaseks tükkideta massiks. Laske seista 1,5-2 tundi, aeg-ajalt mikseriga segades.

Segage täite- ja kohupiimaosa mikseriga (võib olla saumikser) ühtlaseks massiks, vajadusel kurnake. Lisage soovitud toonis värvipigment. Teine kiht värvi võiks olla kergem, see saadakse 5-10% veega lahjendades.

Põhjalikuma õpetuse leiad SIIT! 

Allikas: Säästa Renoveerimise Infokeskus

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles