Vääritimõistetud jõulutäht peidab endas üllatusi

Anna-Liisa Mets
, Kodu.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõulutäht pakub pühadeperioodil silmailu.
Jõulutäht pakub pühadeperioodil silmailu. Foto: www.flickr.com

Meil väga menuka jõulutähe kohta ei tea paljud, et see on pikaealine toalill, mida saab õige hooldusega rohkem kui korra õitsema meelitada. 

Jõulutähte peetakse sageli ekslikult hooajataimeks, mis, sarnaselt näiteks kanarbikuga peab vastu kõige rohkem kevadeni ja tuleb siis välja visata. Tegelikult on jõulutäht õige hoolduse korral asjalik potilill, mis rõõmustab õiteiluga ka järgnevatel aastatel. Kuidas temaga siis toime tulla?

Jõulutäht.
Jõulutäht. Foto: www.flickr.com
  • Kõik algab nagu ikka õige valiku tegemisest. Paljudes poodides on väga külmaõrnad jõulutähed sissepääsu lähedal tõmbetuule käes, kus nad suure tõenäosusega kahjustuvad ja hiljem kodus pikalt vastu ei pea. Seepärast tuleks jõulutäht osta vaid selliset kohast, kus see kindlasti tuult pole saanud.
  • Lehtede erksa värvi tagamiseks ei tohi taim ööpäevas üle 12 tunni valgust saada.
  • Kasvada meeldib jõulutähele soojas ja valgusküllases kohas, kuid otsene päikesevalgus väga meelejärele pole. 
  • Jõulutähte on väga kerge üle kasta ja juuremädanik on kiire tekkima. 
  • Kastma peaks teda vaid siis, kui muld on kuiv, ning pärast kastmist potipõhja nõrguv vesi tuleb kindlasti ära valada, et juured mädanema ei läheks.
  • Sellest, et kastmisega on liiale mindud ja juured võib-olla juba mädanevad, annab taim märku lehtede mahaviskamisega. Siis tuleks kastmine täielikult lõpetada seniks, kuni muld on täiesti kuiv.
  • Kui päevad lühenevad, hakkab jõulutäht õitsema. Eelmise aasta taimi tuleb selleks pisut meelitada. Selleks tagatakse rangelt, et taim ei saa valgust kauem kui 12 tundi ööpäevas: ülejäänud ajaks viiakse lill kas pimendatud ruumi või kaetakse kinni. Nii tuleb toimida kuue nädala vältel ja seejärel on erksavärvilised lehed garanteeritud.
Foto: www.flickr.com
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles