Ülevaade: vaata, milliseid jõulutoite erinevates riikides süüakse

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: www.flickr.com

Eestlastel on kombeks jõuludel süüa verivorste, hapukapsast ja seapraadi. Milliseid jõulutoite süüakse aga näiteks Portugalis, Puerto Ricos, Rootsis või Ameerikas?

Toome teieni kümne erineva riigi jõulutoidud:

Rootsi

Rootslaste jõulukombestik näeb ette, et õhtu jooksul tuleb süüa vähemalt üheksa korda. Tihti kaetakse jõululaupäeval bufeelaud, mis on eestlastele tuntud kui Rootsi laud. 

Rootslaste jõululaual on palju kala ja liha – heeringas, traditsiooniline libekala, vorstikesed, lihapallid jne. Jõululaualt ei tohti kohe kindlasti puududa ka jõulusink, mida süüakse koos leivaga. Enne magustoitude kallale asumist söövad rootslased alati ka jõuluputru, milleks on kaneeliga maitsestatud riisipuder. 

Puerto Rico

Puerto Rico üks kõige traditsioonilisem jõulutoit on vardasse aetud siga, kuhu kõrvale pakutakse kookosepiimast, kondenspiimast ja rummist kokku segatud jooki. 

Portugal

Portugallaste jõululaualt leiab alati tursakala, keedetud kartuleid ja ube ning ohtralt küpsetisi, kus on peidus palju pähkleid ja rosinaid.

Jaapan

Jaapani kõige traditsioonilisem jõulutoit on friteeritud kana. Nende jõululaualt leiab alati ka traditsioonilise jõulukoogi, kus on sees palju puuvilju ja pähkleid. 

Saksamaa

Saksamaa jõululaualt leiab alati ühe jõuluprae (hani, part, jänes), kartulitest tehtud pisikesi klimpe ja traditsioonilist jõulukeeksi. 

Norra

Sarnaselt eestlaste jõululauale, leiab ka norrakate jõululaualt hapukapsast, kartulit, kastet ja liha. Tähtsal kohal on alati ka veisekeel, libekala ja püramiidikujuline rõngastest kook ehk kranskake.

Ameerika

Ameeriklaste jõululaual troonib alati uhke kalkun jõhvikakastme ja köögiviljadega. Magustoiduks on enamasti õuna- või kõrvitsapirukas, keeks või puding. 

Liibanon

Nede jõululaualt leiab alati, kas kalkuni või pardi, meekoogi ja ohtralt magusaid mandleid.

Itaalia

Itaallaste jõululaual on esindatud näiteks  pastasupp, lammas ja jõulukeeks.

Hispaania

Hispaania jõulutoitudeks on näiteks mereandidest tehtud supp, lammas ja mandliküpsised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles