Viis Tallinnas asuvat rahvusrestorani on koos Borjomiga kogunud viie rahvusköögi jõulutoitude retseptid ühele veebilehele, et võimaldada kodukokkadel ka sel aastal oma jõululaudu huvitavamaks ning mitmekesisemaks muuta. Täna tutvustame Napolist pärit Tallinna restorani Pulcinella peakoka Francesco D’Avino abiga Itaalia jõuluroogasid.
Itaalia jõuluroad: lasanje
Lasagne
Lasanje
Koostisosad
- 20×30 cm suuruses vormis küpsetamiseks
- 21 lasanjeplaati
- 250 g Parmesani juustu
- 50 g porgandeid
- 60 g sibulat
- 50 g sellerit
- 500 g peekonit
- 500 g veisehakkliha
- 250 g tomatipüreed
- 50 g piima
- 20 g oliivõli
- maitse järgi soola, pipart ja valget veini
Bešamellkaste
- 1 l piima
- 100 g võid
- 80 g jahu
- muskaatpähkel
Valmistamine:
Haki sibulad, porgandid ja seller ning prae neid 20 minutit madalal kuumusel. Prae teisel pannil peekon ja hakkliha. Kui liha on pruunistunud, lisa pisut veini ja sega kuni vein on lõplikult aurustunud. Lisa tomatipüree ja praetud köögiviljad ning hauta madalal kuumusel vähemalt 2 tundi, aeg-ajalt segades ja vajadusel vett lisades.
Bešamellkastme valmistamiseks sulata pannil või. Kui või on sulanud, eemalda pann tulelt ja lisa vähehaaval jahu ning sega hoolikalt (tükke ei tohi jääda). Aseta pann taas pliidile ja kuumuta kergelt. Lisa (soojendatud) piim, purustatud muskaatpipar ja pisut soola. Sega hoolikalt ja jäta 5-6 minutiks madalale kuumusele kuni kaste on paksenenud (vajadusel segades).
Võta 20x30cm suurune ahjunõu ja vala selle põhja pisut valminud bešamellkastet. Aseta peale kiht lasanjeplaate, kata õhukese kihi bešamellkastmega ja lisa uus kiht plaate. Seejärel võta hakklihakaste ja vala samuti lasanjele, lisa ka pisut parmesani ning kata taas ühe kihi lasanjeplaatidega. Korda tegevust bešamellkastmega ja lisa viimane kiht plaate. Kata pealiskiht hakklihakastme ja riivitud juustuga.
Küpseta lasanjet seejärel 200C juures 25 minutit kuni peale on tekkinud kergelt kuldne koorik.