/nginx/o/2016/12/12/6164611t1h0538.jpg)
Pühade lähenedes kerkib ikka üles küsimus, mida huvitavat sel korral jõululauale panna. Kui sageli lükatakse uute retseptide katsetamine ajapuudusel edasi, siis jõulud võiks ometi olla aeg, mil proovida mõnda väljakutsuvamat rooga.
Pühade lähenedes kerkib ikka üles küsimus, mida huvitavat sel korral jõululauale panna. Kui sageli lükatakse uute retseptide katsetamine ajapuudusel edasi, siis jõulud võiks ometi olla aeg, mil proovida mõnda väljakutsuvamat rooga.
Sel nädalal Saku Suurhallis toimuva Jõulugala peatoitlustaja, Carmen Cateringi peakokk Jevgeni Sevtšuk pakub jõuluõhtuks välja mooritud veisepõse, mille valmistamist kiputakse vahel kartma, kuid mis tegelikult pole tema sõnul üle jõu käiv. Vaja on vaid aega ja kannatust – ehk et just seda, mida jõuluks võikski soovida. Antud retsepti järgi valmistatud veisepõske pakub Sevtšuk ka Saku Suurhalli Jõulugala külalistele.
Mooritud veisepõsk musta ploomi ja sibula kastmes
Kümnele inimesele
Vaja läheb:
Kastme jaoks:
Veisepõskede valmistamine:
Võta hea kvaliteediga veisepõsed kaaluga 300-500 grammi, pese need külma veega ja puhasta suurtest kelmetest.
Aseta põsed, sibul, juurseller, küüslauk, loorberileht, kaneelikoor, metsik tüümian, toiduõli suurde kaussi ja jäta kolmeks tunniks külmkappi marineerima.
Võta põsed marinaadist välja ja kuivata majapidamispaberiga. Maitsesta soola ja pipraga. Prae veisepõski kuumal pannil mõlemalt poolt.
Pane küpsetatud põsed ja köögiviljad marinaadiga potti. Lisa vett ja aseta tasasele tulele. Keeda 3-4 tundi, kuni põsed on hästi pehmed. Võta valminud põsed puljongist välja ja viiluta parajad tükid. Jäta seisma.
Kastme valmistamine:
Prae pannil tükeldatud sibul tomatipastaga, lisa kuivatatud ploomid, portvein ja põse keetmisest üle jäänud puljong.
Keeda kergel kuumusel kokku 15-20 minutit. Blenderda kaste saumikseriga ühtlaseks, maitsesta mee ja taluvõiga. Vajadusel lisa natuke soola. Aseta viilutatud põsetükid kastmesse ja hauta veel 10 minutit. Serveeri koos kartulipüree ja aurutatud köögiviljadega.