Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Hanekoiva-confit jõulugurmaanidele

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Foto: Kristian Neemela

Traditsiooniliste jõulutoitude kõrvale sobib hästi ka näiteks hanelihast valmistatud piduroog. Rannamõisa toidublogija Kristian Neemela jagab hanekoiva-confit retsepti, mis on tõeline gurmaanide unelm. Lisaks on selle valmistamine tõeliselt lihtne. 

Eriti maitsva tulemuse saamiseks võiks hanekoibi valmistada pardirasva ja õli segus. Confit küpsetamine on üks suurepärasemaid võimalusi liha valmistamiseks, et liha jääks ülimahlane. Kusjuures kui säilitada liha rasvas, siis säilib see isegi kuni kuu aega.

Hanekoiva-confit kõrvale sobib serveerida hapukat peedikastet ja ahjupeeti. Peet on suurepärane kooslus pardi ja hanelihaga.

Confit küpsetamise eelised:

  • Liha jääb väga mahlane
  • Valmistamine on imelihtne
  • Liha säilib rasvas väga pikalt

Hanekoiva-confit

kahele

Vaja läheb: 

  • 2 hanekoiba
  • sool/pipar
  • värsket tüümiani
  • 300 g pardirasva
  • 300 g neutraalse maitsega õli

Peedikaste:

  • 400 g punapeedimahla
  • 100 g palsamiäädikat
  • 5 g soola
  • 2 tl maisitärklist +1-2 sl külma vett

Ahjupeet:

  • 1 punapeet
  • sool/pipar
  • Oliiviõli

Maitsesta hanekoivad soola, pipra ja värske tüümianiga ning pane suletavasse nõusse kuni ööpäevaks maitsestuma.

Kui need on maitsestunud, pühi koivad maitseainetest täielikult puhtaks ja pane ahjuvormi. Kuumuta ahi 80 kraadini. Vala potti õli ja pardirasv ning kuumuta 80 kraadini ning vala hanekoibadele. Hanekoivad peavad olema täielikult rasvaga kaetud. Pane koivad ahju 80 kraadi juurde 4 tunniks.

Kui tahad liha säilitada, siis peale küpsemist aseta koivad koos rasvaga õhukindlasse anumasse ja säilita külmkapis.

Enne serveerimist kuumuta ahi 200 kraadini. Võta liha rasvast välja ja aseta ahjuplaadile ning küpseta kuldpruuniks. See võtab aega umbes 20-30 minutit. 

Peedikastme valmistamiseks sega omavahel peedimahl, palsamiäädikas, sool ja kuumuta keemiseni. Sega väikeses klaasis maisitärklis vähese külma veega ja sega peedikastme juurde. Sega kastet samal ajal kuumutades kuni mass pakseneb. Kui saavutad kastme konsistentsi, siis võta pott tulelt. 

Ahjupeedi valmistamine on lihtne. Pane pestud peet 160 kraadiga üheks tunniks ahju. Lase jahtuda ja koori, maitsesta soola-pipraga. Lõika sektoriteks. Serveeri koos peedikastme ja hanekoibadega.

Tagasi üles