Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Saluut pidulaual: lumemütsiga ahjujäätis

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Lumemütsiga ahjujäätis.
Lumemütsiga ahjujäätis. Foto: Merilin Siimpoeg

Ahjujäätis ehk küpsetatud Alaska on efektne ja põnev magustoit, mis sobib ideaalselt aasta lõpu tähistamiseks. 

Toidublogija Merilin Siimpoeg soovitab ahjujäätise retsepti, mille kuldse jumega beseekihi all peidab end külm vahtrasiirupijäätis. Krõmpsuvad Kreeka pähklid ja piparkoogivürtsidega biskviitpõhi annavad sellele magusroale mõnusa pühademeki. Efekti lisamiseks pruunista beseekiht ahju asemel köögipõletiga otse pidulaual või nirista magusroog üle kange alkoholiga ning süüta see efektseks valgusmänguks.

Vaja läheb (kogus 5-le): 

  • 1 karp (750 ml) koorejäätist vahtrasiirupi ja Kreeka pähklitega 

Põhi:

  • 2 muna
  • 50 g suhkrut
  • 1 spl õli
  • 60 g nisujahu
  • 0,5 tl küpsetuspulbrit
  • ¼ tl soola
  • 0,5 tl piparkoogimaitseainet

Beseekate:

  • 2 munavalget
  • 100 g suhkrut
  • 1 tl maisitärklist

Serveerimiseks:

  • Kreeka pähkleid
  • Vahtrasiirupit

Tõsta jäätis 30 minutit varem toasooja pehmenema. Vooderda 15-16 cm laiuse äärega kauss toidukilega. Suru jäätis tihedalt kausi põhja. Kata toidukilega ja aseta jäätisekauss 2-3 tunniks sügavkülma.

Valmista jäätisetordile põhi. Selle jaoks vahusta munad koos suhkruga kohevaks vahuks. Lisa õli ja vahusta uuesti. Sega omavahel jahu, sool, küpsetuspulber ja piparkoogimaitseaine. Sõelu jahusegu munavahu peale ja sega ühtlaseks. Vala biskviiditainas küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäiva koogivormi (24-26 cm) põhja ja küpseta 180 kraadises ahjus 8-10 minutit. Lase jahtuda. Lõika jahtunud biskviidist sama suur ring kui oli jäätisekausi äär. Aseta biskviidiring küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.

Beseekatte jaoks vahusta toasoojad munavalged noaotsatäie soolaga kergelt vahtu. Lisa järk-järgult suhkur ja vahusta kuni saad tugeva vahu. Tõsta jäätisekauss sügavkülmast välja ja eemalda jäätis koos toidukilega kausist. Aseta jäätisekuhi biskviidiringi peale ja kata jäätis kiirelt beseevahuga. Küpseta jäätisetorti 250 kraadises ahjus 5-6 minutit kuni beseekiht on kuldse jumega. Serveeri Kreeka pähklitega ja nirista peale vahtrasiirupit. Söö kohe!

Tagasi üles