Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Nädal aega toitu ostmata: kuidas valest riisist ilma juustu ja võita risotot teha

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Artikli foto
Foto: Kadri Raig

Toidublogija Kadri Raig võttis ette põneva väljakutse nädal aega poodi mitte minna, et vanemast toiduvarust köögikappides lahti saada ja vähem raisata.

Eile õhtul filmi vaadates koorisin näiteks ära kõik sarapuupähklid, mida koortega koos oli terve suur kotitäis, nüüd sai neist nii paarsada grammi. Terve korter on küll nüüd kooretükikesi täis, mis natuke laiali lendasid, aga tõenäoliselt saavad need nüüd lihtsamini kasutatud. Proovin täna õhtul ka Kreeka pähklid kooritud saada, raudselt lendab ka sealt nii mõnigi killuke, seega enne seda pole mõtet väga korralikult koristada. Tekib muidugi küsimus, et miks ma koorimata pähkleid kokku umbes kolm kilo ostnud olen, kui ma neid tegelikult ei kasuta. Mental note mulle endale – ära osta koorimata pähkleid ükskõik, kui ahvatlevad need turuletil tunduvad. 

Seemned panin idanema, et värskemat kraami ka nädala teisel poolel võtta oleks. No need nüüd vaikselt idanevad edasi.

Kuna mul on ootamas poolik piimapakk ja sahtlites päris palju aineid, mis müsli sisse käivad, siis tegin hommikul suurema laari müslit, kolmapäevani peaks hommikusöögid sellega kaetud olema. Ära sai kasutatud natuke aastaid seisnud indiaanisuhkrut, seesamiseemneid, purustatud kakaoube, päevalilleseemneid, massiks lisasin ka kaerahelbeid ja maitseks veel natuke kookosrasva. Röstisin kogu kraami panni peal krõbedaks ja olen ise maitsega igati rahul. Ideaalses maailmas oleksin sellele hommikusöögile ühe banaani lisanud, aga mõni külmutatud põldmari ajas ka asja täitsa ära.

Artikli foto
Foto: Kadri Raig

Lõunaks podiseb hetkel supp, mis koosneb põhiliselt mehhiko külmutatud aedviljade segust ning puljongikuubikust (jällegi jube hea küsimus, et miks mul need mõlemad olemas on, sest puljongit keedan ma tavaliselt alati ise ja ka aedviljad eelistan ise koorida-tükeldada), maitset üritan lisaks anda värske sibula ja selleriga ning ilmselt pean appi võtma veel üht-teist oma maitseainete ja kastmete lõputust arsenalist.

Tänaseks õhtusöögiks on plaanitud karri, kus saan ära kasutada pooliku karripasta ja kookospiima – õnneks on mul ka üks suvikõrvits ja paprika, seega tänane õhtusöök peaks küll päris korralik tulema.

Retsepti annan täna ka ja see pärineb minu eilsest õhtust – nimelt tegin risotolaadset toodet. Kuna risotoriisi mul sahtlites ei olnud, siis kasutan selle asemel pudruriisi. Tavapäraselt kasutan risotos ka ohtralt võid ja parmesani, mida mul samuti ei olnud ning ka poolikut valge veini pudelit ei olnud, aga toit ei jäänud siiski tegemata, kuigi ühtki tavapäraselt risotosse kuuluvat koostisosa kodus ei olnud. Restoranis risotot tellides ma sellise toiduga rahule ei jääks, aga samas ma ei jää restoranis risotot tellides niikuinii päris tihti rahule. Ja koduse toiduna läks see igati kirja. Loomingulisuse õppetund missugune ja maitses täitsa hästi!

Risotolaadne toit pudruriisi, avokaado ja hernestega

Vaja läheb:

1 sibul

1 sellerivars

Praadimiseks õli

2 dl pudruriisi

1 dl külmutatud herneid

1 puljongikuubik

3-4 dl keevat vett

1 tl kuivatatud basiilikut

0,5 küpset avokaadot

Pisut sidrunimahla

Serveerimiseks head extra virgin oliiviõli

Juhtnöörid

Tükelda sibul ning sellerivars peenelt ning kuumuta neid koos õliga väikese poti põhjas madalal kuumusel.

Kui sibul juba klaasjas on, siis lisa potti ka riis ning kuumuta kõik veelkord läbi.

Siis lisa esimene sorts keevat vett ning puljongikuubik. Sega korralikult läbi.

Lase veel imenduda enne, kui järgmise sortsu lisad. Sega jälle.

Kui riis juba peaaegu pehme on, siis lisa ka külmutatud herned ning kuivatatud basiilik.

Kreemisuse andmiseks püreeri avokaado ning kui riis on pehme, siis sega avokaado ülejäänud risotoga läbi.

Lisa maitseks pisut sidrunimahla ja vajadusel veel soola-pipart (viimast mul endal muidugi kodus hetkel juhuslikult ei ole).

Serveeri kohe ja võimalusel nirista peale head oliiviõli.

Tagasi üles