Lugeja küsib: kuidas sõpradele selgeks teha, et nende lapsed pole mu juurde oodatud? (4)

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laps söögilauas.
Laps söögilauas. Foto: www.flickr.com

Soov enda kodus külalisi võõrustada ei pea tingimata tähendama, et nende külaliste hulka peaksid ka sõprade lapsed käima. Aga kuidas viisakalt öelda, et lapsed pole oodatud?

"Meil on endal lapsed ja paljudel mu sõpradel ka, aga kui korraldan koduseid õhtusööke, tahaksin tegelikult aega veeta oma täiskasvanud sõprade, mitte nende lastega. Enda lastele oleme selleks ajaks alati hoidmise korraldanud, aga mitmed sõbra eeldavad vaikimisi, et pidu on kogu perele, ja tulevad koos lastega. Olen olukorda vaikides kaua aktsepteerinud ja mida aeg edasi, seda imelikumaks selle jutuksvõtmine minu jaoks muutub. Samas tahaks siiski lastevabasid õhtuid, mitte üksi enda, vaid ka oma sõprade pärast - paljud neist ei saa õhtut täiel rinnal nautida, kui lapsed kaasas. Mida teha?" küsib üks koduportaali lugeja.

Kindlasti ei tasuks järgmise õhtusöögi eel ootamatult teatada, et lapsed pole nüüd ja edaspidi pidudele oodatud. Pigem tee nii:

  • võta järgmisel õhtusöögil asi ettevaatlikult teemaks ja maini, et sooviksid ka lastevabasid pidusid.
  • et sõbrad, kellel tõesti pole võimalik lapsi kusagile hoida jätta, end kõrvale jäetuna ei tunneks, tehke kompromisse: näiteks üks pidu lasteta, teine lastega.
  • kui lastevaba pidu on saabumas, korda kutsetel üle, et seekord jäävad lapsed koju. Aga kindlasti mitte stiilis, et lapsi kaasa ei võta, vaid leebemalt, näiteks: "Veedame lastevaba õhtu, oleme selle ära teeninud!". 
  • kui näed, et kelleski tekitab teema solvumist või arusaamatust, proovi asja rahulikult arutada
Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles