Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Luksuslik retseptisoovitus: ahjuõuna panna cotta

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Panna cotta
Panna cotta Foto: Kristian Neemela

Panna cotta on hõrk Itaalia dessert, mille valmistamine võib esmapilgul tunduda üpris nõudlik väljakutse, kuid tegelikult on see veidikese aja varumisel jõukohane ülesanne ka algajale kodukokale.

Valio toidublogija Kristian Neemela soovitab panna cotta retsepti, mis sobib imehästi nädalavahetuse kulinaarseks katsetuseks. Selles külluslikus retseptis lisab ahjuõuna proteiinijogurt muidu rammusale maiusele tubli annuse taljesõbralikkust. Võta väljakutse vastu ning paku restoranigurmeed koduköögis!

Ahjuõuna panna cotta

  • 150 g piima
  • 150 g vahukoort
  • 4 lehte želatiini
  • 35 g suhkrut
  • 0,75 tl vaniljesuhkrut
  • 200 g Valio PROfeel ahjuõuna proteiinijogurtit

Kaneelisiirup

  • 170 g fariinisuhkrut
  • 140 g vett
  • 5 g kooritud ingverit
  • 0,75 tl sidrunihapet
  • 0,5 tl kaneelipulbrit

Ahjuõun

  • 2 tk keskmist õuna
  • kaneeli
  • sidrunhapet
  • kaneelisiirupit õunte määrimiseks

Serveerimiseks

  • jõhvikapulbrit 
  • vahustatud vahukoort

Valmistamine

Alusta valmistamist panna cottast. Pane želantiinilehed külma vette likku kümneks minutiks. Samal ajal kaalu kaussi piim, vahukoor ja suhkrud. Kuumuta segu kuni suhkur on sulanud, kuid ära lase keema. Lisa juurde veest tühjaks pigistatud želantiinilehed ja sega kuni želantiin on täielikult lahustunud. Jahuta saadud segu käesoojani ning sega sisse ahjuõuna proteiinijogurt. Sega ühtlaseks massiks ning jahuta.

Vala saadud segu silikoonvormidesse. Kata vorm toidukilega ja pane külmkappi tarretuma vähemalt neljaks tunniks. Järgmisena valmista kaneelisiirup. Selleks kaalu kaussi vesi, suhkur, riivitud ingver, sidrunhape ja kaneelipulber. Redutseeri kaste poole võrra kuni tekib viskoosne konsistents.

Viimasena valmista ahjuõunad. Kuumuta ahi 130 kraadini. Pese õunad. Lõika keskelt pooleks ja eemalda südamik. Määri õunad kokku siirupiga, raputa üle veel sidrunhappe ja kaneeliga. Küpseta ahjus 130 kraadi juures 30 minutit.

Eemalda vormist tarretunud panna cottad, aseta ahjuõuntele ning vala üle kaneelisiirupiga. Puista üle jõhvikapulbriga ja serveeri vahukoorega.

Tagasi üles