Soolakoorik kopsitakse su silme all lahti ja välja tuleb kartul, kenasti aurav. Mäletate seda lapsepõlvemaitset, kui teinekord sai keedukartulit soolatoosi tupsutatud?
Või seda suvetoitude klassikat, rannarahva keeles klõpset - heeringas, kodujuust/kohupiim, koor ja muu mudru? Siin nad on, heeringahake on saanud seltsiks heeringamarja, fenkoltilli ja õunalaastud. (pilt 2)
Aga kujutate ette kalasuppi, mille leem on ühtaegu rammus ja merene, vutimuna pehme-pehme ja koriander kergitab isu? (pilt 3)
Lapsuke, kes ei suuda valida pasta ja lihapallide-kartulipudru vahel, saab säärase portsu, mida vanemadki piidlevad. (pilt 4)
Kui eelroad on enesetunde ülevaks kruvinud, tulevad pearoad. Lamburger (pilt 5) on uhkelt pakitud, avada ehk kergelt keeruline, kuna burksi mahlad on paberi põhja imbunud.
Lambapihvi ülim üleküpsusaste on tingitud ilmselt äsjasest avamistuhinast (alles kolmas päev ju ja maja on tihkelt täis!) ning juustuviilakas paneb korraks kulmu kergitama, aga ausad friikad ja peedi-kurgihake siluvad pretensiooni. (pilt 6)
Veisesuitsupõse ehk suitsuveisepõse (pilt 7) värvid lubavad oodata ehk suuremat maitsete tulevärki, põsealune juurikatamp rõõmustab ennekõike mahedate maitsete sõpru.
Aga põseliha on sulnilt pehme ja suussulav, antagu mulle andeks need kulinaarterminoloogia klišeed! Ning serveerimisel pealt tõstetud kaanekese küljes suitseb kaneelikang, meeldetuletus läinudaastase sealihakuu eredaimast elamusest Bordoos.
Crème brûlée (pilt 8) karm karamellikoorik viitab ilmselt akna taga kindlalt valitsevale paksule merejääle, aga kaanealune kreem on oma kerge juustunoodiga täiuslik, mis sest, et kõht pärast heeringa-kartuli ja veisepõse konsumeerimist juba protesteerib.
Mustikahüüve (pilt 9) on hää nimi mustikakeedise all peituvale panna cotta’le. Kõik on paigas, pilk eksib lusikat suhu pannes kuhugi sinna vastaskaldale, kust läinud suvel sääraseid mustikaid otse kõhtu korjatud sai.
Aga puu? PUU? Aplaus, mehed! Kes teist selle peale tuli, et šokolaadisõõrikud ja suhkruvatt puu otsa punuda? Öelge see nimi ja talle on kindlustatud eluaegne väikeste tüdrukute au ja imetlus!
Meie Pipi Pikktukk nimetas säärase lahenduse ametlikult parimaks magustoiduks, mida ta elades restoranis söönud on. Ning kes julgeks vaielda väikese väänikuga, kelle ees on kaks tühjakssöödud vitsa?
Lihtne. Armas. Ilus. AITÄH! Järgmine kord tuleme jäämineku ajal, õhtul ja kahekesi :-)