Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Vabariigi aastapäeva menüü: eelroaks kiluvõileib uues kuues

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Kiluvõileib.
Kiluvõileib. Foto: Retseptisahtel

Retseptisahtel pakub vabariigi aastapäeva puhul välja kolmekäigulise menüü, mis peab kinni Eesti rahvusköögist. Eelroaks on rikkalik kiluvõileib.

Koostisained

  • mistahes tera- või koorikleib
  • pool pakki kilu
  • 2 sinist kartulit
  • rediseidud
  • tüümian
  • murulauk
  • vutimune
  • moosisibul (vett, oliiviõli, sibul, soola, pipart, mett, mustsõstrasiirupit, sidrunimahla)
  • hapukoorekaste (sool, pipar, maitseroheline, roheline sibul, paks hapukoor)

Moosisibul

Haki üks keskmisest suurem punane sibul. Pane see potti koos 2 spl vee ja 2 spl oliiviõliga. Lase keema. Seejärel lisa pool tl soola, näpuotsatäis pipart. Kui sibul hakkab värvi kaotama, lisa 1 spl mett, 2 spl mustsõstrasiirupit ja 1 spl sidrunimahla. Seejärel jahuta.

Hapukoorekaste

Sega omavahel sool, pipar, maitseroheline, hakitud roheline sibul ja paks hapukoor.

Valmistamisõpetus

Keeda kartulid. Lase neil veidi jahtuda ning lõika viiludeks.

Keeda vutimune 2 minutit. Seejärel lase need külma vee alt läbi ja koori ettevaatlikult, sest muna on seest vedel ja koor tuleb raskelt ära.

Kasuta koorikleival alumist osa. Lõika kaarjad osad ära ja tee leib võimalikult neljakandiliseks. Võid teha ühe pika leiva või ka üksikud leivad.

Seejärel hakka tooraineid leiva peale laduma. Alusta kartulist ja kiludest, seejärel lisa vutimunad ning moosisibul. Kõige peale jäta hapukoorekaste, rediseidud ning tüümian. Lõika peale veel veidi murulauku.

Tagasi üles