Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Aiatööd märtsis: hooaeg on alanud ja tööd palju

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kevad aias.
Kevad aias. Foto: www.flickr.com

Kõigi aiasõprade rõõmuks on kevad lõpuks käes ja tööd jagub nii õues kui toas. Vaatame üle, mida ja kuidas täpsemalt teha

Aias:

  • ere kevadpäike võib liiga teha igihaljastele puudele ja põõsastele, seepärast tuleks need varjutuskangaga katta. Erilist hoolt vajavad kõik need, mis istutatud alles eelmisel aastal.
  • käes on aeg puude ja põõsaste lõikamiseks. Sobilik on ette võtta ka lehtpuuheki noorenduslõikus: lõika see maha nii, et alles jäävad vaid 20-30 cm kõrgused  tüükad. Sedasi kasvab hekk endisest palju tihedamaks. Kui sügisel jäid lõikamata vanad vaarikavarred, tuleb ka see ära teha. Ära lõika puid, millel on kevadine mahlajooks! Neid lõigatakse suvel. Samuti jäetakse puutumata kevadised õitsejad - nendega toimetatakse pärast õitsemist.
  • kontrolli üle kasvuhoone ja kaardista, millised parandustööd seal ette tuleb võtta. Desinfitseeri kasvuhoone ja värskenda mulda.
  • vaata üle aiatööriistad, sealhulgas muruniiduk. Viimane vajaks ehk hooldust - vii see spetsialistile või käi ise üle.

Toas:

  • kui veebruaris sai veel üsna väheseid seemneid külvata, siis märtsis on valik juba palju rikkalikum: paprikale, baklažaanile ja paljudele üheaastastele suvelilledele lisanduvad tomat ja maitsetaimed. 
  • pööra tähelepanu sellele, et seemned, mida külvad, poleks aegunud.
  • ära unusta taimi pikeerida ja pööra tähelepanu sellele, kui taimed venima hakkavad: siis vajavad nad lisavalgust.
  • hea aeg on toataimede ümber istutamiseks ja väetamisega alustamiseks

Silmailuks:

  • kuni õues veel hall, vesine ja üldsegi mitte kuigi kevadine, too kevad tuppa. Korja vaasi õuna- ja kirsipuu ning toomingaoksi. Osta poest tulpe ja nartsisse ning külva lihavõttemuru: see tärkab kolme nädalaga, nii et vaata, et lihavõttepühade ajaks valmis jõuad!
Tagasi üles