Asjad, mida tuleks jälgida majaehituseks mõeldud krundi ostmisel

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krunt. Pilt on illustratiivne.
Krunt. Pilt on illustratiivne. Foto: Kristjan Teedema

Sul on plaanis osta krunt, et ehitada sinna oma unistuste maja? Enne ostulepingu sõlmimist vii end kindlasti ka detailidega kurssi. 

Maakler Tiiu Kuusik jagab nõuandeid, mida jälgida ehituskrundi ostmisel: 

1. Kas kinnistule on võimalik ehitada? Kõige täpsema info saab kohalikust omavalitsusest, kas maa-alal on olemas kehtestatud detailplaneering või kas kinnistule on võimalik taotleda projekteerimistingimusi, millega määratakse kindlaks lubatud hoonete arv, suurus, asukoht jms. Krundi ostmisel peab arvestama, et igale poole ei ole võimalik ehitada ja tuleb jälgida ehituskeelu piiranguid, mida saab lähemalt  vaadata maa-ameti geoportaalist «Kitsenduste rakenduse»  kaardilt.

2. Kas kinnistule juurdepääs on olemas ja kes teedevõrku haldab? Kui ostetav kinnistu asub detailplaneeringuga kehtestatud alal, siis on teedevõrk planeeritud, kuid mõistlik oleks pöörata tähelepanu, kellele need teed kuuluvad. Kui tegemist on linna või valla teedega, siis vastutab teede korrashoiu eest kohalik omavalitsus. Keerulisem on olukord siis, kui teed kuuluvad eraisikule või ettevõttele, kes ei suuda või ei taha teedevõrku korras hoida ja keskendub pigem oma õigustele.

3. Kas elektrivõrguga liitumine on võimalik? Igal majapidamisel on tänapäeval vajalik elektrivarustus. Kui osta kinnistu olemasolevast alajaamast kaugemale kui 400 m, siis läheb elektriga liitumine üsna kulukaks. Samuti tuleks arvestada peakaitsme suurusega ehk mitu amprit oleks ehitataval hoonel vaja. Täpse info saamiseks tuleks pöörduda Elektrilevi poole.

4. Kas vesi ja kanalisatsioon on olemas? Kui osta krunt privaatses asukohas, kus naabrid on kaugel, siis tuleb arvestada omal kulul lokaalse vee ja kanalisatsiooni väljaehitamisega ja selle korrashoiuga. Tiheasustuses on üldjuhul vee- ja kanalisatsioonitrassid olemas ja nendega liitumiseks tuleb trasse haldava ettevõttega  vastav leping sõlmida.

5. Millised on looduslikud tingimused? Krundi ostmisel tuleks jälgida ka selle looduslikke eripärasid nagu ilmakaared, valdavad tuuled, kaugus veekogust, maapinna kõrgus, mullastik, olemasolev taimestik  jms. Kui on olemas juba suured puud ja põõsad, siis tasub alati nendega haljastuse planeerimisel arvestada. See, mis esialgu võib tunduda miinusena, saab põhjalikult planeerides muuta plussiks.

Kodu ehitamine on pikk ja kulukas protsess, aga kui see tee ette võtta, siis on võimalus algusest peale oma vajaduste ja soovide järgi meelepärane kodu kujundada ning lõpptulemus on selline, mis kindlasti pakub rahuldust ja jääb kestma aastateks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles