Reeglistikku siin eriti ei ole ja fantaasia võib olla väga suur. Kui oluliseks teeb see kohtunike töö?
Kohtunikel on oma hindamisleht, aluseks võtsime MM-i hindamislehe. Tehnilised kriteeriumid tõmbasime maha, jätsime lihtsalt maitsed. Tehnilise poole pealt jätsime tegelikult ka olulise sisse, võistleja peab tegema korraliku töö, mida ta seejuures ka ei kasutaks.
Kuidas hindamine käib? Kas te teate, kelle kohvi hindate?
Teame, sest me istume võistleja vastas ja näeme, mida ta teeb. Hästi oluline on ka esitlus. Seda ei ole kirjas, et peab rääkima, aga kindlasti tulevad suured plusspunktid neile, kes suhtlevad kohtunikega, et miks ta segas kokku just seda kohvi või kasutas magustajana just seda suhkrut, miks tuli just selline viski ja kohvi kooslus. Siin on selline nipp sees, et ta ei pea ju valmistama puhast kohvi, vaid võib ka mõne vimka sisse visata. Me proovisime oma õpilastega väga erilist lahendust ja läksime natukene piiridest välja. Kohtunikuna võin ma ju kedagi ka aidata, ega see halba tee, kui tegu on minu õpilastega, sest maitsmise juures on veel neli inimest peale minu.
Kui suur kohvigurmaan olete ise ja kui suur on teie hommikune kohvitass?
Ma tegelen 14 aastat kohviga süvitsi. Nagu kõik baristad ütlevad, inimene on loomult laisk, tunnistan seda ka enda juures. Äripäevadel tõusen üles, kodus kohvi üldse ei joo, esimene kohv tuleb töö juures, sest minu ärkamisest töö juurde on tund aega ja ma ei sure selle ajaga ära, kui kohvi ei saa. Nädalavahetustel joon kohvi kodus, kuigi mul seal masinat ei ole. Olen võistlustelt saanud kohvimasinaid auhinnaks, aga olen need ära kinkinud, isegi kastist ei ole välja võtnud. Kui on isu, teen pätikohvi, enamus professionaalsetest baristadest joob pätikohvi. Mulle meeldib ka filterkohv, presskannukohvi ma väga ei eelista. Nagu ma ütlesin, olen üdini laisk inimene, aga presskannu peab ju pärast seda lahti võtma! Ma teen portafilterkohvi, sellel on keraamiline hoidja, paned väikese filtri sisse, valad vee peale ja kohv jookseb otse tassi. Hommikul tahan kohvile magustajat, ma joon seda meega, natuke piima või rõõska koort peale.