Talleggi värske liha kategooriajuht Heli Sepp selgitab, miks on valke parim ammutada näiteks kanalihast ja millele tasuks tervisesõbralikku menüüd koostades tähelepanu pöörata.
Kanaliha on suurepärane valkude allikas tänu valkude hulgale ja kvaliteedile. Kui soovida vähese vaevaga tarbida kõrgekvaliteedilist valku, siis sobib selleks kõige paremini kanaliha, kuna kanaliha täisväärtuslikud valgud sisaldavad asendamatuid aminohappeid inimorganismi vajadustele vastavates kogustes ja sobivates vahekordades. Asendamatud aminohapped on sellised aminohapped, mida inimese organism ise kas üldse ei tooda või toodab vähesel määral, nii et nende omastamine toidust on möödapääsmatult vajalik.
Valguvaeselt toitudes võib tekkida asendamatute aminohapete puudus. Näiteks esineb seda ühekülgse taimetoitluse puhul. Üks gramm taimset valku ei ole võrreldav ühe grammi loomse valguga, kuna nende aminohappeline koostis erineb. Täisväärtuslikud on loomse päritoluga valgud: muna, piima, juustu ja liha valgud.
Valgusisalduselt esirinnas
Toidusoovituste kohaselt peab umbes 10-20% organismi energiavajadusest tulema valkudest. Oma valguvajadust saab kergesti arvutada, kui arvestada ühe kehakaalu kilogrammi kohta 1 gramm valke. Näiteks 60 kilogrammi kaaluv inimene vajab päevas 60 grammi valku.
Valgusisalduse poolest on kanaliha kindlalt esirinnas – küpsetatud kanafilees sisaldub 30 grammi valku 100 grammi kohta, sama kogus muna sisaldab aga 12 grammi ja kodujuust 10 grammi valku. Oluline on teada seda, et kanaliha küpsetamisel selles valkude osakaal kasvab, kuna vesi väljub lihast. Taimsete valkude allikate puhul on lugu sageli vastupidine – näiteks juurviljad imavad küpsetamisel vett sisse ja valkude osakaal toidus väheneb.