Blenderiterad võivad pealtnäha küll võitmatud tunduda, kuid tegelikult on päris mitu piirangut ses osas, mida sinna panna tohib. Kui tahad, et masin ikka kestaks, tasub nimekiri üle vaadata.
7 asja, mida mitte kunagi blenderisse panna ei tohi
Väga tuline vedelik
Blenderiga on äärmiselt mõnus püreesuppe valmistada, aga kuni see supp on täiesti tuline, sisuliselt veel keev, võib selle blenderisse kallamine väga halvasti lõppeda. Kui nii tulist suppi blenderdama hakkad, tekitab see kannus auru, mis omakorda tekitab seal sees surve, mis võib kannu lõhkuda. Lase supil enne viis minutit jahtuda ja kalla see siis blenderisse.
Keedukartulid pudru valmistamise eesmärgil
See võib tunduda väga hea ja mugava lahendusena, kuid tegelikult ei saa sel kombel iialgi kartuliputru, vaid pigem kannutäie liimi. Nimelt töötab blender liiga kiiresti ja kartulid eraldavad liiga palju tärklist.
Kuivatatud puuviljad või päikesekuivatatud tomatid
Kui sul on väga võimas blender, pole see probleemiks, aga jõuetuma isendi puhul jääb vilja nahkjas koor kergesti terade külge kinni ja võib need lootusetult rikkuda. Kui tõesti pead neid blenderis purustama, näiteks päikesekuivatatud tomatite pestot tehes, leota tomateid enne vees. NB! See puudutab siis mõistagi vaid kuivatatud tomateid, mitte päikesekuivatatud tomateid õlis.
Kohvioad
Teoreetiliselt muidugi näib võimalik kohviubade blenderis purustamine, aga reaalsusest ei saa sealt piisavalt peenikest pulbrit, millest hiljem ka arvestatavat kohvi valmistada õnnestuks. Kohviveski on siinkohal ikka märksa asjalikum lahendus.
Väga jäätunud asjad
Jällegi: väga võimsa blenderi puhul see probleemiks ei ole, aga keskmise hinnaklassi vähemvõimsad isendid ei ole sobilikud näiteks jää või läbinisti jäätunud maasikate jmt purustamiseks. Terad võivad murduda ja masin ise võib ülekuumeneda.
Terved vürtsid
Ka selleks tarbeks sobib paremini spetsiaalne veski, sest blenderiga purustades juhtub sama, mis kohviubadega.
Köögiriistad, kui blender töötab
See võib tunduda ilmselgena, kuid elu näitab, et ikka on inimesi, kelle meelest on hea mõte mõne köögiriistaga töötavas blenderis sonkida. Kõige ohutub on blenderikann enne üldse aluselt eemaldada.
Allikas: thekitchn.com