Vaata, mis juhtub, kui voodipesu liiga harva vahetada

Tuule Põldsaar
, Koduportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: www.pexels.com

Asjatundjate sõnul tuleks voodipesu välja vahetada iga seitsme kuni kümne päeva tagant. Loe mis juhtub, kui seda teha tunduvalt harvemini.

1. Näonaha probleemid

Jääd liiga tihti meigiga magama? Sellega teed sa karuteene nii näole kui ka voodilinadele. «Sedasi määrid ära voodipesu ning bakterid hakkavad riidekiudude vahel paljunema. Pesu tekitab hiljem nahale tüütuid vistrikke või ärritab juba eksisteerivat aknet – isegi, kui oled näonaha korralikult ära puhastanud,» ütles nahakliiniku doktor Elizabeth Tanzi. Tanzi sõnul tuleks nägu enne magamaminekut näopesuvahendiga puhastada ning voodipesu vahetada iga seitsme kuni kümne päeva tagant.

2. Seennakkus

Öised higistamised ei aura lihtsalt õhku – higi on üks suuremaid põhjuseid, miks voodi on seente ja hallituse levimiseks ideaalne. Näiteks üks hallitusetüüp, Cladosporium, kasvab niiskel madratsil ning võib põhjustada astmat, kopsupõletikku ja küüneseent.

Uuringu teinud madratsifirma Amerisleep, avaldas huvitava statistika: voodipesul, mida pole nädal aega vahetatud, on 24 361 bakterit rohkem kui tualettruumi ukselingil. 

3. Tolmulestad

Tüütud tolmulestad kuuluvad ämblikulaadsete klassi ning toituvad surnud naharakkudest ja seeneeostest. Igal ööl on neid sinu voodis umbes 1,5 miljonit! Allergilistel inimestel võivad lestade eritised ja surnud lestade osised põhjustada allergilist nohu ja silmapõletikku, astmanähte ning atoopilise nahapõletiku ägenemist. Mida rohkem aega jääb voodipesu pesemise vahele, seda raskem on neist lahti saada.

4. Nahaärritus

«Lisaks bakterite ligimeelitamisele hõõrdub must lina magades naha vastu, mis omakorda tekitab nahaärritust,» kirjutas dermatoloog Joshua Zeichner. Enne magaminekut pole mõtet end paksu kreemikihiga sisse määrida, kuna enamik sellest imendub nagunii voodilinadesse. See aga aitab kaasa bakterite levikule.

5. Allergia

Bakterid ja tolmulestad võivad rünnata nõrgenenud immuunsüsteemi ning hullemaks muuta või põhjustada allergiaid. Vajadusel investeeri allergikutele mõeldud voodipesusse, mis ei lase hallitusel ja tolmulestadel paljuneda.

Voodipesu pesemine küll tapab seal pesitsevad bakterid, kuid siiski tuleks näiteks padjad mõne aasta tagant välja vahetada.

Allikas: RedBook

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles