Kohvipuu Coffea, igihaljaste lehtpuude ja -põõsaste perekond madaraliste sugukonnast. Umbes 40 liiki troopikas, eriti Aafrikas. Lehed jagunematud, valged või kreemikad lõhnavad õied asetsevad ebasarikaina, punases, kollases või mustas luuviljas on harikult kaks seemet, nn kohviuba. Istandustes kasvatatakse kohvipuud Araabias alates 14. sajandist, Brasiilias alates 18. sajandist. Kõige rohkem viljeletakse Etioopiast pärit araabia kohvipuud C. arabica, selle seemnetest saadakse parimaid kohvisorte (umbes 80 protsenti maailma kohvitoodangust). Teistest kohviliikidest on tähtsaim kongo kohv C. canephora, millelt saadakse nn robusta kohvi.
Allikas: ENE 4. köide, Tallinn 1989, lk 635
1700. aastal avati esimene kohvik Tallinnas. 19. sajandi teisel poolel hakkas kohvijoomine üha enam levima ka eestlaste seas, esmalt põhjarannikul ja saartel, kuhu kohv jõudis Skandinaaviast.
Hiiumaal olid esimesed kohvijoojad sajandi keskpaiku Ungern-Sternbergi kalevivabriku töölised, keda hakati kutsuma kohvilähkriteks.
Mandril levis kohvijoomine eeskätt mõisates või linnades töötavate eestlaste kaudu, samuti kodumajanduskoolide ja toiduvalmistamiskursuste vahendusel, kus õpetati kohvi tegema ja serveerima.
Algul oli kohv pidujook, kuid muutus järk-järgult igapäevasemaks. Oakohv oli kallis ja seda joodi peamiselt jõukates peredes. Vaesematele soovitati röstida viljakohvi odrast, rukkist ja nisust. Valmistati sigurikohvi, rasketel aegadel tehti «kohvi» ka röstitud tammetõrudest ja võilillejuurtest.
Tõelise hoo sai kohvikultuur sisse Eesti Vabariigis 1930. aastatel, kui tegutses ligi 70 kohvikut.
Nõukogude Eestis oli kohv sageli defitsiit ja seda saadi vahel letialuse kaubana, aga ka välismaal elavatelt sugulastelt postipakiga. Tööstuslikult valmistati ka viljakohvi. Lõpliku juhtpositsiooni sai oakohv 1970. aastatel, kui ilmus müügile ka lahustuv kohv.
1990. aastel jõudis Eestisse koos moodsate masinatega laiem valik Lääne-Euroopas tuntud kohvijooke: espresso, cappuccino, latte jt.
Tänapäeval juuakse meil inimese kohta 3,6 kilo kohvi aastas.
Allikas: Ester Bardone, Anu Kannike, Inna Põltsam-Jürjo, Ulrike Plath «101 toitu ja toiduainet». Varrak 2016, lk 62–63.