Kasulik nipp: kuidas päästa mõranenud lõikelaudu

Tuule Põldsaar
, Koduportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: www.flickr.com

Pragunenud lõikelaual ei ole kahjustada saanud ainult välimus; mõradesse võib koguneda hunnik baktereid, mis muudab söögi valmistamise tervisele ohtlikuks. Kui suured praod vajavad pigem professionaalide abi, siis väiksemad mõrad saab ka ise ära parandada.

Kui oled ostnud endale korraliku puidust lõikelaua, tuleks seda kindlasti õigesti hooldada. Sobimatu hoiustamine, suured muutused õhuniiskuses, leotamine ja kokkupuuted veega võivad puitu moondada, mõrandada ja kahjustada.

Millal vajaks lõikelaud professionaali abi

Kui puidust lõikelauas on praod, mis on laiemad kui mõni millimeeter, või on laua kuju moondunud, tuleks see korda tegemiseks viia mõne puutöölise kätte. Neil on kahjustada saanud laua parandamiseks sobivad tööriistad ja vahendid. Väikesed mõrad saab aga ka ise ära parandada.

Kuidas mõrasid parandada

Pragude parandamiseks on vaja veekindlat, kuid mitte mürgist puiduliimi. See tuleks väikese plastsüstla abil kanda mõrasse – pigem rohkem kui vähem. Seejärel tuleks lasta liimil pakendil kirjeldatud aja kuivada.

Kui liim on kuivanud, tuleks see liivapaberi abil ülejäänud pinnaga ühtlaseks lihvida. Pärast seda tuleks lõikelaud tolmust puhastada ning õlise lapiga üle käia.

Foto: www.thekitchn.com

Mõrade ja pragude ennetamine

Lõikelaua mõranemise ära hoidmiseks tuleks lauda pärast iga kasutuskorda korralikult kuivatada. Samuti tuleks seda eemal hoida soojusallikatest, näiteks ahjust. Ka ei tohiks lasta lõikelaual vees liguneda, isegi mitte väikeses loigus.

Samuti aitab pragunemist ennetada perioodiline lõikelaua õlitamine. Selleks ei tohiks aga kasutada tavalist toiduõli, mis omandab lõpuks ebameeldiva lõhna. Puidust tööpindade parimaks töötlemiseks sobivad kõik lõhnatud ja maitsetud õlid, näiteks mooniseemneõli. See tuleks määrida õhukese kihina täiesti kuivale pinnale ning lasta paar tundi imenduda. Jäägi saab maha nühkida köögipaberiga.

Allikas: Kitchn

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles