Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Ära libastu lõunapausil: soovitused kaalulangetajale, kuidas õigel rajal püsida

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Artikli foto
Foto: Panther Media/Scanpix

Suvehooaeg ei ole kaugel ning ühes sellega on kevadised puhastuskuurid ja toitumisprogrammid vallutanud menüüd. Toidukordadest on aga pahatihti just lõunasöök see, mis kaalulangetajatele enim peavalu valmistab.

Kaalulangetajatele kehtivad kindlad toitumisreeglid, mida on väljas süües tihti keeruline järgida. Baltic Restaurants Estonia müügi- ja turundusjuht Tiiu Endrikson jagab nippe, kuidas kaalulangetusteel ka lõunapausidel püsida.

Ära lase näljatundel tekkida

Kõhukorin ja ligi hiilinud näljatunne on keha appikarje. Fitlapi toitumisnõustajate sõnul ei taga edukat kaalulangetust kehas defitsiidi tekitamine, vaid õige toitainete suhe ja piisav toiduhulk. Planeeri hommikuks toitev ja tervislik hommikusöök, sest just see loob vajaliku rütmi terveks päevaks ega lase kõhul kiiresti tühjaks minna. «Hommikusöök peaks sisaldama nii valke, kiudainerikkaid süsivesikuid kui ka rasvu ning lõunasöök tuleks süüa enne, kui kõht liiga tühjaks läheb,» õpetab Endrikson.

Ära jäta lõunasööki vahele

Täisväärtuslik lõunasöök aitab meil mõtteid korrastada, paremini keskenduda ning mängib ka olulist rolli kaalulangetajate menüüdes, sest hoiab ohtlike isude ja ülesöömise eest õhtusel ajal. Tervislik ja tasakaalustatud lõuna peaks sisaldama küllaldaselt kiudaineid ja lahjat valku, mis teevad kõhu täis ja tagavad rahulolu pikemaks ajaks. Lõunamenüüs on tähtsal kohal teraviljad, oad, väherasvane juust, kana, kalkun, lahja sink või loomaliha koos hulga köögi- ja puuviljadega.

Tee õigeid valikuid

Enne kolleegidega kohvikusse lõunale minemist tutvu toidukoha menüüga eelnevalt internetis ja mõtle valmis, mida tellid. Nii on kergem oma eesmärgile keskenduda ja ei pea kartma leti ees kiiruga tehtud ebatervislikke otsuseid. «Lõunasöök ei tee kedagi paksuks, piisab vaid õigetest ja teadlikest valikutest,» lubab Endrikson.

Mine kontorist välja

Kellel on kombeks lõunat süüa kontorilaua taga, samal ajal tööasjadega tegeledes, peaks oma harjumused üle vaatama. Kuna töötegemine viib tähelepanu toidult, ohustab inimest ülesöömine, mis omakorda viib kehvade toitumisharjumuste ning kehakaalu tõusuni.

Väike jalutuskäik treppidest või mõnisada meetrit tänaval, et kolleegidega lõunale minna, annab südamele kerge koormuse, aitab töökeskkonnast pisut puhata ning taaskäivitab mõtlemise. Fitlapi toitumisnõustajate sõnul aitab lõunasöök hoida õhtused näljasööstud kontrolli all ning suveks lihtsama vaevaga vormi saada.

Vali suupisteks raskesti söödavad toidud

Meil kõigil tekib näksimisvajadus, kuid ebatervislike valikute vältimiseks tuleks kappi varuda toitusid, mille söömine nõuab tõsist tööd. Riisileivad tunduvad sobivat lõunasnäkiks, kuid tegelikult peidavad end seal kiired süsivesikud ning täis kõhu asemel ootab inimest peagi korisev kõht.

Selle asemel vali erinevad kõvad puu- ja köögiviljad, pähklid või oad. Need toidud sunnivad rahulikumalt sööma ning ühtlasi õpib inimene selle käigus teadvustama iga suutäit.

Koosta toitumiskalender

Võta märkmik, kuhu paned näiteks igal pühapäeval kirja nädala menüü alates hommikusöögist kuni õhtusöögini. «Kirjuta kalendrisse päevad, mil kavatsed restorani külastada ning vaata ka selle päeva menüü võimalusel varem välja. Kaardista restoranid, kelle menüüs on vähemalt üks sulle sobiv ja meeldiv toit. Planeerimine aitab võidelda erinevate isudega, mis üldjuhul meid halvale teele viivad,» õpetab Endrikson.

Kõige aeglasem võidab!

Söömine ei ole võidusõit! Ära teistele ütle, aga iga kord, kui kolleegide või perega sööma asud, püüa lõpetada viimasena. See õpetab toitu nautima ning aitab kehal õigel ajal aru saada, millal kõht täis saab ja võib söömise lõpetada. Proovi olla kõige aeglasem ja võid olla kindel, et toidukogused vähenevad ning õpid seeläbi teadlikumalt toituma.  

Tagasi üles