6 söödavat taime, mida saab ka kortermajas kasvatada

Tuule Põldsaar
, Koduportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Getty Images

Oma marjade, puuviljade ja köögiviljade kasvatamiseks ei pea omama suurt põllumaad või aeda. Siin on mõned taimed, mida saab vabalt kasvatada ka väikese kortermaja aknalaual või rõdul.

Maasikad

Kui maasikaid toas hoida, saab neid kasvatada igal aastaajal. Istuta maasikataim näiteks tavalisse potti, ampelpotti või rõdukasti. Seejärel paiguta taim kuskile, kuhu paistab valgus vähemalt kuuel tunnil päevas. Taime tuleks kasvamise ajal iga päev kasta ning aeg-ajalt ka väetada.

Rabarber

Foto: www.flickr.com

Kuigi rabarber ei paljune mujal nii jõudsalt kui aias, saab seda siiski väga edukalt ka potis kasvatada. Kuna rabarberi juurestik kasvab pikaks, vajab see hargnemiseks sügavat ja laia anumat. Istutamisel jälgida, et mullakihi paksus ei ületaks ühte kuni kahte sentimeetrit ning kasvupung jääks mullapinnast kõrgemale. 

Ingver

Ingver
Ingver Foto: www.flickr.com

Kõige lihtsam viis ingveri taime saada on osta poest paar ingveri juurikat. Seejärel tuleks juurikas tikkude abil sooja vee kohale asetada, kuni tekivad kasvupungad. Kui pungad juba arenevad, võib mugula istutada potti nii, et osa sellest jääks välja. Muld peaks olema toitaineterikas ning kasta tuleks seda nii, et see oleks alati niiske.

Spargel

Spargel
Spargel Foto: www.flickr.com

Spargel on tuntud kui kallihinnaline delikatess. Õnneks aga ei vaja taim erilist hoolt ja annab ohtralt saaki ka potis. Kui taim kasvama panna seemnest, saab küll saaki alles kolmandal aastal, kuid kui seda teha jagamise teel, saab saaki tunduvalt kiiremini. Rohelise spargli saamiseks lastakse võrsetel valguse käes 15 sentimeetri pikkuseks kasvada ja siis lõigatakse paari sentimeetri sügavuselt mulla seest ära.

Herned

Hernes
Hernes Foto: www.flickr.com

Herned on ühed lihtsamini kasvatatavad taimed ning seemne saab potti külvata eriti vähese vaevaga. Õnneks kasvavad need ka väga kiiresti, mistõttu ei pea hernesaagi nautimiseks, nagu paljude teiste taimede puhul, kaua ootama. Kui taim kõrgeks kasvab, ära unusta sellele tuge lisada.

Arbuus

Foto: www.flickr.com

Arbuuside toas kasvatamiseks otsi välja mõne väiksem arbuusisort. Seejärel külva seeme suurde anumasse, näiteks eriti suurde ämbrisse, millel ei puuduks ka vee äravool. Ära unusta taime väetada! Hea mõte on poti taha paigutada ka võre, mis annab taimele ruumi kõrgustesse kasvada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles