Toidublogija Kadri Raig teeb kooki, millel on kolm kihti ja lisaks saab juurde teha ka glasuuri, et ikka pidulikuma mõõdu välja annaks. Iga kiht koosneb vaid paarist komponendist ning midagi keerulist siin valmistamises ei ole. Kui ei ole tahtmist erinevate kihtidega mässata, siis võib loomulikult teha vaid kaks kihti ehk koogipõhja ja kas mangokihi või šokolaadikihi.
Retseptisoovitus: mango-šokolaadi kook taimsetest koostisosadest
Mango-šokolaadi kook (vegan)
Põhi
- 100 g ilma kivideta datleid
- 50 g kookosjahu
Mangokiht
- 0,5l mangopüreed
- 250 g kookoskoort
- 10 g agar-agarit
Šokolaadikiht
- 200 g avokaadot
- 200 g tumedat šokolaadi (kasutasin 44-protsendilise kakaosisaldusega)
Glasuur
- 50 g tumedat šokolaadi
- 100 g kookoskoort
Põhi
1. Juhul, kui datlid ei ole pehmed, siis leota neid umbes pool tundi leiges vees ning siis pigista kuivaks. Kui on, siis võib leotamise vahele jätta.
2. Purusta datlid saumikseriga püreeks ning sega kokku kookosjahuga. Kui segu on väga kuiv, siis lisa kuni supilusikatäis vett.
3. Suru saadud segu 20 cm diameetriga lahtikäiva koogivormi põhja.
Kollane kiht
1. Mangokihi valmistamiseks kalla mangopüree potti, lisa sellele agar-agar ning kuumuta see segades keemiseni, et agar-agar aktiveerida.
2. Eemalda pott tulelt ning sega juurde kookoskoor.
3. Vala segu läbi sõela koogipõhjale ning tõsta kook jahedasse settima (see juhtub tegelikult päris ruttu, umbes tunni ajaga).
Pruun kiht
1. Šokolaadikihi tegemiseks tõsta šokolaad veevannile sulama.
2. Samal ajal eemalda küpse avokaado viljaliha ning püreeri see saumikserit kasutades.
3. Sega sulanud šokolaad avokaadopüree hulka ning vala saadud segu ühtlase kihina juba tarretunud mangokihile ning jäta kook veel mõneks tunniks settima.
Soovi korral valmista veel glasuur
1. Selleks kuumuta kookoskoor, sulata selles šokolaad ning vala saadud glasuur endale sobival viisil (näiteks üle serva tilgutades) koogile.