Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Mustika-kakao toorkook emale, kes naudib taimetoitu

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Mustika-kakao toorkook
Mustika-kakao toorkook Foto: Kadri Raig

Toidublogija Kadri Raig tutvustab kooki, mis sobib suurepäraselt emadepäeva lauale. Vegan koogid tunduvad ju kerged ja tervislikud, eks? Tervislikud on kindlasti ja üsna kerged ka, aga kalorsust jagub vähemalt selle retsepti superstaaril küll kõvasti. Terves koogis kokku on kaloreid nii umbes 4800 – ei ole just eriline dieet-toit, aga kõik siin leiduv kraam on ainult tervislik. Kasutatud rasvad loetakse heade rasvade hulka ning magustajast on kasutusel vahtrasiirup, mis on kordades tervislikum, kui tavaline valge suhkur. 

Mustika-kakao toorkook (vegan)

Vaja läheb:

  • 500 g India pähkleid
  • 60 g kakaovõid
  • 70 g kookosõli
  • 7 spl vahtrasiirupit
  • 1 dl vett
  • 1 tl vaniljeekstrakti
  • 7 spl toorkakaod
  • 220 g (külmutatud) mustikaid
  • Näpuotsatäis soola

Juhtnöörid

1. Alustuseks tuleks India pähkleid vähemalt 4 tundi, aga soovitavalt lausa üleöö külmas vees leotada. Kui koogiisu on suur ja aega oodata vähe, siis kasuta leotamiseks sooja vett ning saad hakkama 15 minutiga.

2. Pane võimalikult madalal kuumusel sulama kakaovõi ning kookosõli.

3. Pärast leotamist kurna ning loputa pähklid ning tõsta need võimalikult võimsasse blenderisse või köögikombaini, lisa vesi, siirup ning vaniljeekstrakt.

4. Surista segu ühtlaseks (olenevalt masina võimsusest võib selleks minna kuni kümme minutit), kui segu juba peaaegu ühtlane, siis lisa ka sulanud rasvad ning surista edasi. Vahepeal lükka segu spaatliga kannu äärte küljest allapoole.

5. Kui kasutad külmutatud mustikaid, siis sulata need täielikult ning surista seejärel saumikseriga püreeks.

6. Tõsta umbes kolmandik (mõõta pole vaja, silma järgi) pähklisegust mustikapüree juurde ning sega see ühtlaseks.

7. Ülejäänud pähklisegu hulka sega kakao ning suts soola ning sega ka see ühtlaseks.

8. Vooderda sobiv vorm küpsetuspaberiga (mina kasutasin kandilist ahjuvormi (23x20 cm), aga sobib kenasti ka näiteks 20 cm diameetriga lahtikäiv koogivorm.

9. Kalla vormi kõigepealt üks segu ja silu ühtlaseks, seejärel sinna peale teine segu.

10. Kata kook pealt toidukilega ning tõsta vorm vähemalt üheks tunniks sügavkülma tahenema.

11. Enne söömist tõsta kook sügavkülmast välja ning lase sulada.

Tagasi üles