Mustika-kakao toorkook (vegan)
- 500 g India pähkleid
- 60 g kakaovõid
- 70 g kookosõli
- 7 spl vahtrasiirupit
- 1 dl vett
- 1 tl vaniljeekstrakti
- 7 spl toorkakaod
- 220 g (külmutatud) mustikaid
- Näpuotsatäis soola
1. Alustuseks tuleks India pähkleid vähemalt 4 tundi, aga soovitavalt lausa üleöö külmas vees leotada. Kui koogiisu on suur ja aega oodata vähe, siis kasuta leotamiseks sooja vett ning saad hakkama 15 minutiga.
2. Pane võimalikult madalal kuumusel sulama kakaovõi ning kookosõli.
3. Pärast leotamist kurna ning loputa pähklid ning tõsta need võimalikult võimsasse blenderisse või köögikombaini, lisa vesi, siirup ning vaniljeekstrakt.
4. Surista segu ühtlaseks (olenevalt masina võimsusest võib selleks minna kuni kümme minutit), kui segu juba peaaegu ühtlane, siis lisa ka sulanud rasvad ning surista edasi. Vahepeal lükka segu spaatliga kannu äärte küljest allapoole.
5. Kui kasutad külmutatud mustikaid, siis sulata need täielikult ning surista seejärel saumikseriga püreeks.
6. Tõsta umbes kolmandik (mõõta pole vaja, silma järgi) pähklisegust mustikapüree juurde ning sega see ühtlaseks.
7. Ülejäänud pähklisegu hulka sega kakao ning suts soola ning sega ka see ühtlaseks.
8. Vooderda sobiv vorm küpsetuspaberiga (mina kasutasin kandilist ahjuvormi (23x20 cm), aga sobib kenasti ka näiteks 20 cm diameetriga lahtikäiv koogivorm.
9. Kalla vormi kõigepealt üks segu ja silu ühtlaseks, seejärel sinna peale teine segu.
10. Kata kook pealt toidukilega ning tõsta vorm vähemalt üheks tunniks sügavkülma tahenema.
11. Enne söömist tõsta kook sügavkülmast välja ning lase sulada.