Toidublogija Kadri Raig õpetab, kuidas teha kodust rabarberikooki. Tõele au andes oleks kooki sutsu mugavam süüa siis, kui rabarberijupid oleks lühemaks lõigatud, kuid pikad ribad näevad lahedad välja.
Retsept maiale kodukokale: kohupiimane rabarberikook
Vaja läheb:
- 200 g 5-protsendilist kohupiima
- 200 g võid
- 200 g jahu
- 10 g suhkrut
- 1 muna
Täidis
- 300 g vaniljemaitselist kohupiima
- 2 muna
Rabarberid
- 300 g rabarberit
- 35 g suhkrut
- 1 spl vett
Juhtnöörid
1. Taina valmistamiseks lõika külm või kuubikuteks ning sega see kas sõrmedega või kasutades köögikombaini lõikeotsikuid kiiresti jahu hulka nii, et tekib ühtlane liivataoline pudi.
2. Seejärel lisa kiiresti kohupiim ja suhkur ning kõige viimasena muna.
3. Mida vähem tainast segada, seda parem, aga siiski peaks saama ühtlase massi - just sel põhjusel eelistan siin köögikombaini.
4. Kui tainapall valmis, siis mässi see toidukilesse ning jäta vähemalt pooleks tunniks külmkappi puhkama.
Katte jaoks
1. Koori rabarberid ning lõika need endale meelepärasteks tükkideks.
2. Aseta rabarberid, suhkur ja vesi potti ning kuumuta madalal kuumusel kuni suhkur on sulanud ning rabarberid pehmed (umbes 6 minutit).
3. Proovi rabarberit potis vaid paar korda ümber tõsta, sest muidu need lagunevad ära.
Täidis
1. Selleks sega omavahel kokku kohupiimapasta ja munad.
Kokku panemiseks
1. Eelkuumuta ahi 220 kraadini.
2. Lõika taignapall pooleks (teine pool jääb teise koogi jaoks) ja rulli tainas umbes 7 mm paksuseks.
3. Vooderda koogivorm tainaga, soovitav on ääred sutsu üle vormi ääre jätta, sest see võib küpsemisel natuke kokku tõmmata. Eelküpseta umbes kümme minutit kasutades taignal raskust (ube, riisi spetsiaalseid küpsetuskivikesi vms), seejärel eemalda kate ja küpseta veel 6 minutit.
4. Alanda ahju kuumus 160 kraadini, vala kohupiimasegu eelküpsetatud põhjale ning laota selle peale endale sobival viisil rabarberitükid.
5. Küpseta 35-40 minutit. Lase enne serveerimist maha jahtuda.